Artika rozsmakował(a) się w tym!
Najpierw wyrabiamy ciasto waniliowe z podanych powyżej składników. Gdy powstanie jednolita masa, robimy kulę, owijamy folią spożywczą i na 30 min wkładamy do lodówki.
Podobnie robimy z ciastem czekoladowym i gdy również powstanie jednolita masa, zawijamy w wfolię i na 30 min do lodówki.
Następnie rozwałkujemy ciasto waniliowe na grubość 1cm i kroimy równe paseczki. Powinny mieć mniej więcej 30cm długości i 2cm szerokości. Tak samo postępujemy z ciastem czekoladowym.
Trzeba pamiętać jednak że z jasnego ciasta powinien zostać wałeczek ciasta o grubości ok 4/5cm.
Paski układamy naprzemiennie, raz jasny raz ciemny. Następnie kładziemy wałek na kolorowych paskach i zawijamy go w nie.
Z pozostałego ciemnego ciasta rozwałkujemy prostokąt i owijamy nim dwukolorowy walec.
Następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30min.
Po wyjęciu z lodówki walec kroimy w plasterki i wkładamy do upieczenia na blasze do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok 15 min (trzeba sprawdzać bo w zależności od grubości różny jest czas pieczenia)
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.