Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blachy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
PRZYGOTOWANIE KREMU:
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Dodać ½ szklanki mleka i całość zmiksować (do uzyskania gładkiej masy). Pozostałe mleko zagotować i wlać przygotowaną masę jajeczną. Ugotować budyń, uważając, aby się nie przypalił. Masło utrzeć z masą budyniową. Na makowo – kokosowy spód nałożyć krem. Na nim ułożyć herbatniki. W niewielkim garnku rozpuścić wszystkie składniki polewy. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Polewę rozprowadzić na herbatnikach. Pozostawić do zastygnięcia. Udekorować wedle uznania kolorową galaretką. Ciasto wstawić do lodówki i poczekać, aż herbatniki zmiękczeją.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.