BAJADERKI KOKTAJLOWE - przepis. Przepisy na Ciasta bez pieczenia, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
BAJADERKI KOKTAJLOWE
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
• 50 dag herbatników
• ¼ szklanki mleka
• ¼ szklanki cukru
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki kakao
• 20 dag dżemu (ja daje śliwkowy)
• Kilka kropli olejku rumowego
• 2 łyżki nutelli
• ½ szklanki bakalii (suszone morele, żurawina, rodzynki, figi, orzechy)
• Płatki migdałowe do posypania
POLEWA:
• 1/3 kostki margaryny
• 1 łyżka mleka
• 1 łyżka kakao
• 4 łyżki cukru
Sposób przyrządzenia:
Herbatniki pokruszyć na małe kawałki.
Mleko wlej do rondla. Zagotuj razem z cukrem, masłem oraz kakao. Lekko przestudź powstałą masę, a następnie wlej ją do naczynia z pokruszonymi herbatnikami. Dodaj ulubiony dżem, kilka kropli olejku rumowego oraz krem typu nutella. Bakalie pokrój na małe kawałki i dodaj do masy. Wymieszaj i starannie zagnieć. Gdyby otrzymana masa okazała się zbyt miękka, wystarczy dosypać trochę ciastek albo schłodzić ją w lodówce. Z przygotowanej masy formuj w dłoniach niewielkie kulki.
Składniki polewy rozpuść w rondelku i chwilę gotuj na małym ogniu. Gotową polewą polej przygotowane bajaderki i posyp płatkami migdałowymi.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.