Babka chlebowa z korzennym aromatem - przepis. Przepisy na Babki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Babka chlebowa z korzennym aromatem
Babka chlebowa z korzennym aromatem
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
25 dag czerstwego chleba
100 ml śmietany lub białego wina
25 dag cukru pudru
8 jajek
skórka otarta z pomarańczy
cynamon
goździki
gałka muszkatołowa
op.polewy czekoladowej
Sposób przyrządzenia:
Chleb zetrzeć na tarce, polać śmietaną, pozostawić na 20min.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i skórką pomarańczy.Wsypać po szczypcie cynamonu, sproszkowanych goździków oraz gałki muszkatołowej i dalej ucierać.Białka ubic na sztywną pianę.Dodać do masy jajecznej.Ucierać stopniowo dodając chleb, aż powstanie jednolita masa.Formę wysmarować tłuszczem.Przełożyć ciasto.Piec około 50min w tem.180st.Po upieczeniu babkę lekko ostudzić.Wyjąć z formy i udekorować rozpuszczoną polewą.Ciasto upieczone w formie chałki można dodatkowo ozdobić paskami z białej polewy lub lukru.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.