Wielkanocny żurek z pulpecikami - zamiast kiełbasy polecam pulpeciki. - przepis. Przepisy na Zupy, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Wielkanocny żurek z pulpecikami - zamiast kiełbasy polecam pulpeciki.
Wielkanocny żurek z pulpecikami - zamiast kiełbasy polecam pulpeciki.
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
Żurek:
marchewka
seler lub pietruszka
cebula
1/2 litra zakwasu na żurek
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna jałowca
140 ml śmietany kremówki
majeranek
sól,pieprz,vegeta do smaku
Pulpety:
350 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
1 duże jajko
2 łyżki bułki tartej
sól,pieprz
cebula
olej
120 g boczku
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę posiekać zeszklić na oleju. Do mięsa,dodać jajko,bułkę i
zeszkloną cebulę.Wyrobić i doprawić do smaku.Uformować małe
pulpeciki.
2. Zagotować około 1,5 litra wody dodać marchewkę i seler starte na
tarce o dużych oczkach.Cebulę pokroić w wiórka dodać do wywaru razem z
liściem laurowym,zielem angielskim i jałowcem. Doprawić do smaku
solą,pieprzem,vegetą. Wrzucić pulpeciki i gotować 10 minut.
3.Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na chrupko
4. Do wywaru z warzywami wlać zakwas, dodać wyciśnięty czosnek oraz
roztarty majeranek.
Gotować jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.
5. Żurek zabielić śmietaną,zagotować. Dodać boczek.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.