Moja ulubiona kolacja - PRACE KONKURSOWEKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 18, liczba wizyt: 42868 |
Nadesłane przez: ULA 22-11-2010 09:43
Składniki:
Ciasto:
500g mąki
jedna łyżka soli
jedna łyżeczka cukru
dwie łyżeczki drożdży
dwie łyżki oleju
1,5 szklanki ciepłej wody
Sos pomidorowy:
1 słoiczek koncentratu pomidorowego 200g
czosnek granulowany
bazylia
sól, pieprz.
Wierzch pizzy:
pomidor, szynka, groszek, kukurydza, starty ser
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki (poza wodą) wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając ciepłą wodę. Po wlaniu całości wody wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min, jeżeli będzie zbyt rzadkie dosypując trochę mąki. Po dokładnym wyrobieniu ciasta odstawiamy je (przykryte ścierką lub ręcznikiem i w głębokim naczyniu) w ciepłe miejsce na ok. godzinę. W tym czasie ciasto powinno wyrosnąć.
Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy. Do miski wrzucamy koncentrat pomidorowy, dodajemy niecałą szklankę wody, przyprawiamy dość obficie bazylią, szczyptą czosnku granulowanego, odrobiną soli i pieprzu. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie przygotowujemy wierzch pizzy. Podany zestaw dodatków jest taki, jak lubimy, można jednak wzbogacić smak np. kabanosem, salami czy zieloną papryką. W trakcie wyrastania ciasta kroimy pomidory, szynkę na plasterki i trzemy na tarce ser.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Kiedy ciasto wyrośnie, smarujemy blachę margaryną, następnie nakładamy cienką warstwę ciasta, smarujemy całość wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i kładziemy warstwę szynki, warstwę pomidora, posypujemy groszkiem i kukurydzą i na samym końcu startym żółtym serem. Pieczemy ok. 17-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i możemy przystąpić do konsumpcji.
Smacznego!
Autor: Robert Rusik
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij SMS o treści: WM KOLACJA 13 (po wyrazie WM i po wyrazie KOLACJA znak oddzielający: spacja) na numer: 7268. Cena: 2,44 zł brutto. Każdy SMS daje Ci szansę na wygranie zestawu przypraw Prymat! Na oddanie głosu masz czas tylko do 7 grudnia 2010.