Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
Opublikowany przez:
monika.g
2014-12-10 12:26:53
Barszcz czerwony to bardzo tradycyjna zupa wigilijna. Na pewno pojawi się na każdym wigilijnym stole, więc przyda się Wam dobry przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami.
Autor zdjęcia/źródło: photl.com
Wigilijny barszcz czerwony - przepis
Składniki:
Ciasto na uszka:
- 350 g mąki pszennej
- około 150 ml gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 600 g kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Barszcz:
- 1,5 kg czerwonych buraków
- 2 - 2,5 l wody
- 3 marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 mały seler
- 2 kwaśne jabłka
- sok z ½ cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże suszone grzyby
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz świeżo mielony
- cukier trzcinowy lub miód
- majeranek - opcjonalnie
Wykonanie KROK PO KROKU:
Przygotowanie uszek:
- Z mąki, jajka i wody, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na około 40 minut lub dłużej.
- Grzyby zalać wodą, gotować do miękkości, po ugotowaniu odcedzić (zostawić wodę z gotowania grzybów). Grzyby drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa.
- Cebule posiekać w kostkę.
- Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie i dokładnie odcisnąć, pokroić na drobne kawałki.
- Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę przez 3 minuty, następnie dodać czosnek, grzyby i kapustę, smażyć przez 8 minut ciągle mieszając, dodać odrobinę wody, która została po ugotowaniu grzybów, doprawić do smaku, zdjąć z ognia, przestudzić.
- Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty o wymiarach 4 x 4 cm.
- Na każdy z kwadratów nałożyć łyżkę farszu. Ciasto skleić tak, aby powstał trójkąt, następnie skleić ze sobą dwa końce trójkąta, owijając uszko wokół palca, powstanie " pierścionek".
- Do dużego garnka wlać wodę, zagotować z łyżka soli, na wrzątek wrzucić uszka, gotować przez około 2 minuty do chwili, kiedy wypłyną na wierzch, wyjąc łyżką cedzakową.
Przygotowanie barszczu:
- Buraki obierać ze skórki, przekroić na mniejsze kawałki.
- Pozostałe warzywa również obrać ze skórki, umyć.
- Do dużego garnka nalać wodę, dodać warzywa, zagotować.
- Kiedy barszcz nabierze pięknego bordowego koloru, dodać sok z cytryny, zakwaszenie barszczu sprawi, że kolor pozostanie wyraźny.
- Do barszczu dodać majeranek, przyprawić pozostałymi przyprawami.
- Gotować barszcz pod przykryciem do miękkości warzyw.
- Ugotowany barszcz można zestawić z ognia, odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
- Barszcz przed podaniem przecedzić przez sito, jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami.
- Nalać porcję na talerz, włożyć kilka uszek.
Smacznego!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora