Wielkanoc w wersji light - SMACZNIE I ZDROWO - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wielkanoc w wersji light - SMACZNIE I ZDROWO

Święta najczęściej kojarzą nam się z dodatowymi kilogramami. Niekoniecznie musi tak być! Przedstawiamy kilka ciekawych przepisów na Wielkanoc w wersji light, które znakomicie zastąpią tradycyjne, ciężkie potrawy. Warto się skusić na taką odmianę - będzie smacznie i zdrowo. Wielkanoc w wersji light wcale nie musi być nudna i niesmaczna!


Żurek wegetariański

SKŁADNIKI:

  • 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 1/3 pora, po kawałku selera naciowego i korzeniowego, kapusty, świeży koperek,
  • 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1,5 łyżki oleju roślinnego,
  • 250 ml żurku (zakwasu, np. gryczanego),
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka (bez śmietany),

Sposób przygotowania KROK PO KROKU:

  • Warzywa obrać, opłukać. Większe podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody i zagotować. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz, czosnek, suszone grzyby i łyżeczkę soli. Garnek przykryć i gotować warzywa na małym ogniu przez około 45 minut. 
  • Pod koniec gotowania dodać pół pęczka natki pietruszki. Wywar przecedzić, z warzyw zachować marchewkę. Wywar postawić na ogniu, doprawić pieprzem, majerankiem, przepołowionym ząbkiem czosnku i szczyptą cukru. 
  • Dodać olej roślinny. Słoik z zakwasem wstrząsnąć, aby połączyć mąkę z płynem, odmierzyć 250 ml (szklanka) i dodać do wywaru.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać posiekane liście natki. 
  • Dodać pokrojoną na plasterki marchewkę z wywaru. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z połówkami jajek i łyżką chrzanu.