Opublikowany przez: Monika C. 2020-07-14 11:30:17
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Ryan Yoo on Unsplash
Uwaga rodzice: bakterie w lodach z automatów na Zachodnim Pomorzu
Wykryto bakterię w niektórych lodach z automatu nad morzem. Może ona powodować dolegliwości przewodu pokarmowego.
Zachodnie Pomorze to polski region chętnie wybierany na wakacje z dziećmi. Dlatego, jak co roku, inspektorzy z wojewódzkich stacji Sanepid wyrywkowo skontrolowali tam lody z automatów. Do pobrania próbek wytypowano 39 punktów zlokalizowanych w miejscach obleganych przez turystów. Badaniom poddano łącznie 195 próbek lodów z automatów.
Próbki lodów nie zostały zakwestionowane w czasie badań mikrobiologicznych pod względem obecności bakterii Salmonella (obecność w 25g) i Listeria monocytogenes (liczba w 1g), ale 105 próbek z 21 partii zakwestionowano ze względu na zbyt dużą ilość bakterii Enterobacteriacae (liczba w 1g), które są mikroorganizmami wskazującymi na brak zachowania odpowiedniej higieny podczas procesu produkcji.
Obecność bakterii Enterobacteriacae w próbkach lodów z automatów pokazuje, że niewystarczający był poziom higieny w zakładach produkcyjnych lub nieprawidłowo przeprowadzane mycie i dezynfekcja oraz brak kontroli wewnętrznej. Bakterie Enterobacteriacae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i nie są tam bakteriami chorobotwórczymi. Sytuacja ulega zmianie, jeśli osoby z obniżoną odpornością, m.in. dzieci i osoby starsze, lub z chorobami układu pokarmowego, spożyją żywność zawierającą bakterię Enterobacteriacae, wówczas mogą odczuwać dolegliwości żołądkowo - jelitowe.
W wyniku wykrycia wysokiego stopnia zanieczyszczeń bakterią Enterobacteriacae w pobranych próbkach lodów z automatów, zalecono producentom natychmiastowe przeprowadzenie skutecznego mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz okazanie wyników badań potwierdzających ich skuteczność, oraz zakazu wprowadzania do sprzedaży lodów, dopóki wyniki badań nie będą zadowalające, a także dodatkowe przeszkolenie pracowników. Jeśli poziom zanieczyszczeń lodów chorobotwórczymi bakteriami był niski poinformowano producenta o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego na terenie wytwórni.
Źródło: wsee.szczecin.pl
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.