Urodziny, imieniny, a może Walentynki – każda okazja jest dobra na przygotowanie pysznego deseru, który ją osłodzi. Wykonanie tego tortu jest pracochłonne, ale warto się trudzić, bo smak ma niesamowity. Wykwintny tort gruszkowo – czekoladowy zachwyci każdego gościa i będzie niesamowitym deserem na różne okazje.
Tort gruszkowo – czekoladowy to niezwykły deser na wyjątkową okazję lub po prostu na osłodę zwykłego dnia. Zachwyca smakiem tak, że nikt mu się nie oprze. Dodatkowo gruszki mają wiele właściwości zdrowotnych, których nie tracą nawet po upieczeniu. Poprawiają pracę mózgu i wpływają na koncentrację, jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, który usprawnia pracę tarczycy, obniżają również ciśnienie i ułatwiają trawienie. O cennych właściwościach czekolady nie trzeba nikomu przypominać :) Zatem do dzieła! Przygotowanie tortu zajmie trochę czasu, ale delektowanie się nim wynagrodzi nam te trudy.
(pixabay.com @ Tort gruszkowo – czekoladowy)
Tort gruszkowo – czekoladowy
Składniki:
- 3 duże dojrzałe i słodkie gruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 3 jajka, w temperaturze pokojowej
- 75 g bardzo drobnego cukru lub cukru pudru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g białej czekolady
- 4 łyżki białego rumu
- 6 łyżek czarnej zaparzonej osłodzonej herbaty
- kakao, orzechy laskowe do dekoracji
Biały krem:
- 150 ml śmietanki kremówki
- 200 g białej czekolady
- 125 g sera mascarpone (zimnego)
Mus czekoladowy:
- 100 g cukru (około 9 płaskich łyżek)
- 2 jajka (oddzielnie żółtka od białek) + 2 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki
- 75 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka alkoholu, np. likieru Amaretto, brandy lub whisky
Wykonanie KROK PO KROKU:
Etap I: Biszkopt z białą czekoladą:
- Jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Białą czekoladę roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, ostudzić.
- Formę z odpinaną obręczą 23 - 25 cm wysmarować masłem.
- Mikserem ubijać jajka z cukrem przez około 10 minut, aż masa będzie gęsta, puszysta i biała (początkowo można ubijać na parze).
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jeszcze raz przesiać połowę mąki bezpośrednio do ubitej masy, delikatnie wymieszać szpatułką (starając się nie zmniejszać objętości i puszystości piany), następnie przesiać resztę mąki i równie delikatnie wymieszać. Delikatnie połączyć z roztopioną i ostudzoną czekoladą.
- Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem formy i piec przez około 20 - 22 minuty, aż wierzch się zarumieni. Ostudzić. Nasączyć mieszanką soku z cytryny, rumu i herbaty.
Etap II: Biały krem i gruszki:
- Do rondelka wlać śmietankę kremówkę, zagotować, zdjąć z ognia.
- Dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę i mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi, przelać do czystej i miski, ostudzić.
- Serek mascarpone miksować około pół minuty, następnie dodawać po łyżce do czekolady za każdym razem mieszając. Dodać tak 4-5 łyżek mascarpone, a później połączyć już z resztą kremu.
- Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na węższe plasterki (około 1 cm grubości), skropić sokiem z cytryny.
- Połowę masy wyłożyć na nasączony spód biszkoptowy. Wyłożyć gruszki jedną na drugiej na tzw. "zakładkę". Wyłożyć resztę kremu i wstawić do lodówki.
Etap III: Mus czekoladowy:
- Do metalowej miski wsypać 30 g (około 3 łyżek) cukru, dodać 4 żółtka, kakao i śmietankę.
- Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki.
- Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną czekoladę i mieszać aż składniki się połączą ze sobą.
- Wymieszać z alkoholem, a następnie połączyć delikatnie z białkami ubitymi na sztywną pianę z pozostałym cukrem.
- Mus wylać na zastygniętą białą masę, wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, aż mus stężeje.
- Tort posypać kakao i udekorować wyłuskanymi orzechami laskowymi.
SMACZNEGO!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Ciasto z czekoladą – pyszne brownie!>>
Pyszne ciasta - PRZEPISY!>>