TOP 5 sprawdzonych przepisów na pączki domowe!
Opublikowany przez:
Joanna P.
Redakcja
Autor zdjęcia/źródło:
Tłusty czwartek, pączki domowe, Pixabay - hux, kaboompics, congerdesign
Wkrótce tłusty czwartek, doskonała okazja, aby wypróbować sprawdzone przepisy na domowe pączki. Przygotuj pączki, oczaruj rodzinę, a już nigdy więcej nie kupisz gotowych.
Cukiernie każdego roku na tłusty czwartek prześcigają się w pączkowej ofercie. Nawet jeśli nie masz w pobliżu domu tego przybytku słodyczy, to możesz kupić pączki w każdym spożywczaku, a nawet w warzywniaku. My jednak zachęcamy Cię do przygotowania ich w domu i wypróbowania sprawdzonych przepisów na pączki. Nic nie smakuje lepiej niż przygotowane własnymi rękami, ze starannie dobranych składników i upieczone od serca domowe pączki. Rodzina będzie zachwycona, a ty zostaniesz mistrzynią kulinarną, nawet jeśli coś się nie uda. Poznaj nasz wybór przepisów na pączki domowe.
1. Sprawdzony przepis: pączki domowe tradycyjne
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g drożdży
- 100g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko i 4 żółtka
- 250 ml mleka
- 1 łyżka spirytusu
- ulubiony dżem lub powidła
- 1 butelka oleju do smażenia
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Podgrzane mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, rodrobnionymi drożdżami i 1/2 szklanki mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Roztopić masło. Jajko i żółtka oraz resztę cukru ubić na parze.
- Pozostałą mąkę wsypać do misy, dodać zaczyn i ubitą na parze masę.
- Wyrabiać na gładką masę dodając roztopione masło. Pod koniec wyrabiania dodać do ciasta spirytus i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być klejące.
- Ciasto przykryte ściereczką odstawić na ok 60 min. aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na ok. 1cm. Za pomocą szklanki wykroić krążki (6-7 cm.).
- Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami, dobrze zlepić brzegi.
- Pączki ułożone na posypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na jakieś 30 minut, tak aby były puszyste.
- Pączki smażyć w dużej ilości rozgrzanego oleju z obu stron, powinna pojawić się jasna obwódka.
- Układać do odsączenia na ręcznikach papierowych, posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
2. Przepis na pączki nadziewane po usmażeniu
Składniki:
- 1 kg mąki
- 100g drożdży
- 100g cukru
- 0,5 l mleka
- 1 jajko i 6 żółtek
- opcjonalnie 1 cukier waniliowy
- 1 kieliszek spirytusu
- 1 butelka oleju do smażenia
- szczypta soli
- dżem, powidła lub budyń
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wymieszać w misce drożdże, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki, zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1/2h.
- Do wyrośniętej masy dodać jajko, ok. 100 ml oleju, alkohol, resztę cukru i sól. Wymieszać. Następnie ciągle mieszając dodawać resztę mąki i żółtka.
- Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 1/2 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć krążki. Krążki zostawić na stolnicy lub blacie posypanym mąką do wyrośnięcia na 15 minut.
- Po wyrośnięciu smażyć krążki w nagrzanym oleju aż się zrumienią, po czym odwrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność.
- Usmażone krążki odsączyć z tłuszczu.
- Wystudzone pączki nabić ulubionym nadzieniem za pomocą szprycy.
3. Przepis na pączki domowe pieczone
Składniki:
- 100 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 370 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
- odrobina soli
- konfitura z roży lub ulubiony dżem
- foremki na babeczki
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wymieszać ciepłe mleko z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut.
- Pozostałą mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać rozczyn z drożdży i wymieszać, dodać jajka i ponownie wymieszać, a następnie wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
- Dodawać po kawałku miękkie masło i cały czas wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące oraz będzie się odklejało od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
- Wyciąć szklanką krążki, rozpłaszczać je troszkę ręką i nakładać 1 łyżeczkę ulubionego nadzienia Następnie zlepić brzegi, uformować w kulkę i włożyć do foremki na babeczki łączeniem do spodu. Odstawić na ok. 1/2 h do wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do 180 ºC.
- Pączki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec przez ok. 15 minut. Po ostudzeniu polukrować.
4. Mini pączusie bez nadzienia
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- ½ opakowania budyniu śmietankowego
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 125 ml mleka
- 15 g drożdży
- opcjonalnie ulubione nadzienie
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę.
- Wymieszać do rozpuszczenia drożdże, cukier waniliowy i 3 łyżki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z budyniem, dodać zaczyn z drożdży, mleko i roztopione, ale przestudzone masło.
- Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Nagrzać piekarnik do 180 °C.
- Ciasto podzielić na kawałki, ręcznie lub za pomocą szklanki wyciąć małe placuszki, zawinąć jak knedle w kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed zawinięciem w kulki można nałożyć nadzienie.
- Wierzch pączuszków posmarować mlekiem.
- Piec pączki ok. 15 min do zrumienienia.
5. Amerykańskie Doughnuts
- 4 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 300 ml cukru pudru
- 100 g stopionego masła
- 4 i 1/4 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 butelka oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Utrzeć drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru. Po 10 minutach dodać masło, mąkę, jajka i resztę cukru (zostawić 2 łyżki cukru pudru do obtaczania), wymieszać i zagnieść.
- Ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść je ponownie i rozwałkować do grubości 1 cm.
- Wyciąć kółka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrobić dziurkę o średnicy 3,5 cm.
- Pączki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką ponownie odstawić do wyrośnięcia na 1/2 h.
- Smażyć w głębokim oleju, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.
ZOBACZ TAKŻE:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
MJohnson73
2018.02.15 13:13
Powiem szczerze, pierwszy raz robiłam te w stylu amerykańskich ale wyszły cudownie. Niebo w gębie!