Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2022-03-04 13:55:54
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Syrop z klonu jest wytwarzany przede wszystkim w Ameryce Północnej, czyli w Kanadzie oraz USA. Określa się go jako kanadyjskie płynne złoto. Pierwsi pozyskiwali go Indianie – najpierw zdobywali sok z drzewa, a następnie wykorzystali naturalne procesy, takie jak zamarzanie oraz parowanie, by go zagęścić. Do dziś syrop klonowy jest produkowany według tradycyjnych i ekologicznych metod – bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych. Na czym polega pozyskiwanie soku klonowego? Aby uzyskać syrop z klonu należy wwiercić się w pień drzewa i umieścić w wykonanym otworze specjalny kran. Następnie sok odparuje aż do uzyskania słodkiego i bardzo gęstego syropu. Co ciekawe, klon cukrowy, z którego pozyskuje się słodki płyn, musi mieć minimum 30-40 lat.
Oryginalny syrop z klonu ma bursztynowy kolor (jasny lub ciemny) i ma formę gęstego płynu. Jest również bardzo słodki. Syrop klonowy to substancja słodząca – znakomicie rozpuszcza się w wodzie, dlatego stosuje się ją do słodzenia gorących napojów, ale i deserów. Taki syrop w odróżnieniu od białego, brązowego czy trzcinowego cukru posiada jednak wiele składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na ludzki organizm. Syrop klonowy jednak powinien być spożywany z umiarem – w dużych ilościach może być szkodliwy. W jego składzie znajduje się sacharoza, fruktoza, glukoza oraz węglowodany. Jednocześnie syrop z klonu dostarcza wielu cennych składników – posiada między innymi witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Taki syrop zawiera na przykład polifenole, które minimalizują ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym wielu nowotworów. W syropie znajdują się również kwasy organiczne, a także magnez, wapń, potas, mangan i cynk. Dobrej jakości syrop z klonu można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością, takich jak Frutavita. Syrop klonowy marki Frutavita to produkt ekologiczny, zawiera cenne wartości odżywcze i nie zawiera żadnych dodatkowych i szkodliwych substancji.
Mówiąc o syropie klonowym warto wspomnieć o jego kaloryczności, ale i indeksie glikemicznym, na który muszą zwracać uwagę osoby, które cierpią na cukrzycę bądź zmagają się z insulinoopornością. Syrop z klonu jest znacznie mniej kaloryczny niż tradycyjny biały cukier – w 100 gramach zawiera około 280 kalorii. Posiada jednak wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 65. Z tego powodu powinny z niego zrezygnować osoby borykające się z cukrzycą lub insulinoopornością. Z syropu klonowego nie muszą natomiast rezygnować osoby na diecie – taki syrop posiada kwas abscysynowy, który ma właściwości odchudzające, o ile ostateczny bilans kaloryczny jest utrzymany na właściwym poziomie.
Syrop z klonu posiada niezwykły smak, dzięki któremu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Warto zauważyć, że nie zmienia smaku dań, ale nadaje mu słodyczy. Z tego powodu wykorzystuje się go często podczas przygotowywania słodkich wypieków oraz jako dodatek do deserów. Słodki syrop klonowy często jest stosowany jako polewa do naleśników, ale sprawdzi się i w przypadku innych produktów spożywczych. Warto dodać go również do pankejków, gofrów, lodów, jogurtów, owoców czy placków na słodko. Syrop z klonu może być również stosowany jako zamiennik białego cukru do ciast, deserów i ciastek, ale i lizaków oraz cukierków. Syrop ten poprawia również smak gorących napojów. Co ciekawe, syrop klonowy można dodawać również do potraw wytrawnych oraz mięsa.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.