Opublikowany przez: Familiepl 2021-08-11 09:34:27
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Juan Encalada on Unsplash
Przyszła mama dba nie tylko o siebie, ale również o dziecko. To zobowiązuje. Dlatego jeszcze przed ciążą warto zwrócić uwagę na zdrowe odżywianie i zmianę stylu życia. Na pewno należy to jednak uczynić w ciąży, bo nieprawidłowe odżywianie i brak odpowiedniej suplementacji, mogą odbić się negatywnie na zdrowiu dziecka i mamy.
Dieta mamy w ciąży powinna być zrównoważona i obfitować w zdrowe owoce, warzywa, a także dobre tłuszcze. Oczywiście, od czasu do czasu, przyszła mama może sobie pozwolić na kilka mniej zdrowych, ciążowych zachcianek. Ważne jednak, aby nie weszły one do jej menu na stałe.
Jedną z najważniejszych jest kwas foliowy (witamina B9), a według zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego jego dzienne spożycie do końca 12 tygodnia ciąży powinno wynosić 400 mikrogramów. Kwas foliowy bierze udział w wytwarzaniu kwasów nukleinowych, wewnątrzkomórkowych substancji niezbędnych dla prawidłowego podziału komórek płodu. W ciąży zdecydowanie wzrasta zapotrzebowanie na kwas foliowy, zwłaszcza w początkowym jej etapie, gdy trwa proces organogenezy - czyli kształtowania się narządów dziecka. Jej niedobory mogą się przyczynić między innymi do powstania wad wrodzonych układu nerwowego dziecka.
Dość często w ciąży potrzebna jest także suplementacja żelazem, witaminą B6, jodem (PTGiP rekomenduje każdej kobiecie 150-200 mcg jodu dziennie), a także witaminą D.
Witamina D odgrywa bardzo ważną rolę w ciąży, ponieważ zapewnia dobre wchłanianie wapnia, a dzięki temu prawidłowo rozwija się układ szkieletowy malucha. W ciąży warto tę witaminę suplementować - w porozumieniu z lekarzem, gdyż łatwo ją przedawkować. Dodatkowo można też wspierać jej poziom dobrą dietą, zawierającą między innymi tłuste ryby morskie i jajka.
Często lekarze decydują się też na dodatkową suplementację jodem w ciąży, a zwłaszcza w pierwszym trymestrze. U mam ciężarnych wzrasta zapotrzebowanie na ten pierwiastek, dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje przyjmowanie przez kobiety ciężarne 150‒200 mikrogramów jodu na dobę.
A dodatkowa suplementacja żelazem wspomaga produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, odpowiedzialnej za transport tlenu do komórek mamy i dziecka.
Inne ważne składniki odżywcze i witaminy, jak wapń, kwasy omega 3, witamina C, powinny mieć swoje źródła w codziennej diecie mamy. Dlatego ważne, aby przyszła mama wybierała zdrowe i sezonowe owoce, warzywa, a także dobre źródła białka – mięso (będące również źródłem żelaza), ryby (zwłaszcza te tłuste, które są także doskonałym źródłem dobrych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6), jaja, przetwory mleczne, czy nasiona i rośliny strączkowe.
WAŻNE! Suplemetacja witaminami w ciąży powinna się zawsze odbywać w porozumieniu z lekarzem prowadzącym.
Inną bardzo ważną grupą składników, które warto suplementować w ciąży, są probiotyki. Dbanie o dobrą mikroflorę jelit mamy w tym okresie jest bardzo istotne, bo dzięki temu możemy uniknąć wielu przykrych chorób i dolegliwości u dziecka.
Dzieje się tak, ponieważ mikroflora jelit wpływa na układ immunologiczny, który staje się bardziej odporny. Badania pokazały, że dzieci mam obciążonych ewentualnym ryzykiem atopowego zapalenia skóry, zażywające w ciąży probiotyki ze szczepu Lactobacillu rhamnosus GG, dużo rzadziej chorowały na tę przypadłość. Podobnie badania, które wskazują na mniejsze zagrożenie występowania alergii u dziecka, jeśli mama dbała o właściwą jakość mikrobioty jelitowej w ciąży.
Dobre probiotyki pomagają też zasiedlić układ pokarmowy i skórę dziecka po porodzie siłami natury, ponieważ mikroflora jelit noworodków jest zbliżona do tej, która jest obecna w kanale rodnym mamy.
A dzięki odpowiedniej suplementacji probiotykami podczas karmienia piersią, maluchy urodzone przez cesarkie cięcie mają szansę na bardziej sprzyjającą zdrowiu mikroflorę w swoim układzie pokarmowym.
Probiotyki, w połączeniu z prebiotykiem (błonnikiem) mogą także poprawiać przemianę materii oraz zmniejszać insulinooporność i poziom glikemii na czczo, minimalizując tym samym ryzyko cukrzycy ciążowej oraz makrosomii płodu.
Właściwa mikrobiota u malucha może przyczynić się do prawidłowo działającego układu odpornościowego lub mniejszego ryzyka otyłości w późniejszych latach. Pozytywnie wpłynie też na ewentualny problem kolek, kłopoty z jelitami czy choroby autoimmunizacyjne
Dlatego o dobre samopoczucie mamy i dziecka warto zadbać jeszcze przed ciążą. Wybieraj jednak sprawdzony probiotyk tj. suplementy diety, Lactinova® mama, którego skład został opracowany dla kobiet w ciąży i okresie karmienia piersią.
To innowacyjny probiotyk dla kobiet w ciąży, planujących ciążę i karmiących piersią, który zawiera specjalnie dobraną kompozycję pięciu szczepów bakterii probiotycznych:
Dowiedz się więcej o Lactinova® mama >>
Lactinova® mama jest pierwszym probiotykiem z Bifidobacterium dla kobiet planujących ciąże, w ciąży i karmiących piersią.
Co jeszcze wyróżnia probiotyki i synbiotyki Hexanova? Dzięki specjalnej metodzie ich wytwarzania , chronionej patentem, aż 90% bakterii probiotycznych przenika do jelita cienkiego w formie aktywnej. To bardzo dużo, bo w tradycyjnych probiotykach dostępnych na rynku ilość bakterii docierających do jelita jest aż 5-krotnie niższa.
Produkt Lactinova® mama jest polecany przez ekspertów z dziedziny położnictwa, gastroenterologii i neonatologii dziecięcej oraz badania potwierdzające zmniejszenie infekcji intymnych w trakcie ciąży. Otrzymał również pozytywną opinię Towarzystwa na Rzecz Rozwoju Badań w Perinatologii i Ginekologii.
Suplement diety Lactinova® mama jest dostępny bez recepty, opakowanie zawiera 28 kapsułek na cały miesiąc kuracji i możesz go zamówić w aptece Internetowej lub stacjonarnej.
Probiotyki - skutecznosć w ASZ i alergiach, bibliografia:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
10.244.*.* 2021.08.30 15:59
Podstawa to dobra dieta, ale nie zawsze da sie wszystko zagwarantować dietą.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.