Opublikowany przez: Monika C. Źródło artykułu: informacja prasowa 2019-11-22 12:15:32
Autor zdjęcia/źródło: Superfoods, czyli jak odżywiać się zdrowo, fot.: materiały prasowe partnera
Termin superfoods pojawia się w kontekście zdrowego odżywania i stylu życia. Tylko czym są te produkty i gdzie ich szukać? Dlaczego są tak cenne zwłaszcza w diecie wegetariańskiej i wegańskiej? Dlaczego "zielona kuchnia" zyskuje coraz wiekszą popularność w Polsce?
Superfoods to produkty posiadające cenne właściwości odżywcze, doskonałe walory smakowe, zdrowotne i energetyczne. Ich spożywanie pomaga między innymi wzmocnić układ odpornościowy oraz wpływa na większą produkcję serotoniny – hormonu szczęścia. Wśród nich znajdują się na przykład jagody goji, spirulina czy maca. Są to egzotyczne produkty, transportowane do nas z daleka. Istnieją jednak produkty w naszych lokalnych ogrodach, których spożywanie ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i również określane są mianem superfoods. Warto je znać, ponieważ już prawie połowa z nas zrezygnowała z jedzenia mięsa lub znacznie ograniczyła jego spożycie. Nie tylko ze względów zdrowotych, ale także etycznych i by wspomagać ochronę środowiska.
Wiśnie - wspomagają pracę serca, gdyż są bogate w antocyjany, potas, witaminę C oraz błonnik.
Wiśnie pomagają również w łagodzeniu schorzeń pęcherza moczowego oraz są znakomitym środkiem na bezsenność. Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią organizm m.in. przed nowotworami i procesem starzenia.
Jabłka - regulują pracę jelit, chronią przed miażdżycą i zawałem (zmniejszają wchłanianie cholesterolu), wspierają pracę mózgu oraz oczyszczają organizm. W medycynie naturalnej jabłka stosuje się m.in. na biegunkę u dzieci i chorobę wrzodową u osób dorosłych. Herbatka ze skórki jabłka jest doskonałym środkiem na łagodzenie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. To właśnie pod skórką jabłka gromadzi się prawie połowa zawartości witaminy C, dlatego warto je jeść surowe, nieobrane.
Jak więc uatrakcyjnić nasze menu o lokalne superfoods, a nie mamy wiele czasu na zakupy i gotowanie? Znajdziemy je na przykład w bezglutenowych muffinach wiśniowych i jabłkowych marki Yummity. Kompozycje do ich przygotowania to połączenie mąki z amarantusa, cukru kokosowego BIO, nasion chia oraz liofilizowanych wiśni lub jabłek.
W dobrze zbilansowanej diecie powinny także regularnie pojawiać się nasiona i strączki. Idealnym superfood dla osób na diecie bezglutenowej lub bezmięsnej jest są komosa ryżowa i amarantus.
Komosa ryżowa (quinoa).Charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka (posiada wysoką wartość odżywczą) stąd sprawdza się w diecie wegetariańskiej i jest polecana dzieciom. Quinoa posiada niski indeks glikemiczny, co sprawia, że może być spożywana przez cukrzyków i osoby chore na insulinooporność. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, jest więc odpowiednia dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Gdzie znajdziesz komosę ryżową? Na przykład w produktach firmy Yummity zawierających mąkę z quinoa do przygotowania pysznych gofrów, a z produktem opartym na płatkach z komosy przygotujesz szybko pyszne vergery Yummity.
Amarantus (szarłat) – jest to tzw. pseudozboże - ma przybliżony do zbóż skład chemiczny, ale znacznie wyższą wartość odżywczą. Wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego dobrze wpływa na morfologię krwi, pamięć i koncentracje, działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie, a także obniża poziom złego cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc poziom dobrego HDL. Szarłat jest również źródłem pełnowartościowego białka – zawierającego wszystkie aminokwasy, których nasz organizm sam nie wytwarza, a które są niezbędne do budowy i naprawy komórek naszego ciała. Może być spożywany ugotowany, w postaci płatków śniadaniowych, mąki – jako świetny zamiennik maki pszennej.
Gdzie szukać amarantusa? Znajdziesz go w produktach marki Yummity „Szybkie dania (Afryka i Peru), w wersji wytrawnej, a na słodko Muffiny Yummity lub Brownie Yummity. Warto z nich korzystać, by wartościowe superfood zarówno egzotyczne jak i polskie jak najczęściej gościły w naszej diecie. Zwłaszcza jeśli jesteś osobą zabieganą, a zależy Ci na zbilansowanych i odżywczych posiłkach, których ciekawe smaki, także mają ogromne znaczenie. Produkty marki Yummity, oparte na naturalnych składnikach, także ułatwiają przygotowywanie zdrowych i zbilansowanych posiłków wegetariańskich i bezglutenowych, zwłaszcza jeśli zaczynasz dopiero swoją przygodę z dietą. Wśród nich znajdziesz pomysły na:
szybkie dania – na bazie kasz, suszonych warzyw, liofilizowanych owoców oraz ziół i przypraw,
vergery – z marchewką, burakiem i szpinakiem,
słodkie wypieki – w 100% naturalne, pożywne, łatwe do przygotowania brownie, gofry i muffiny,
słone wypieki – jako mieszanki do przygotowania wegańskiego spodu do pizzy!
Produkty te charakteryzują się tzw. zielonym składem oraz czystą etykietą, oparte są wyłącznie na składnikach roślinnych, pochodzących z upraw BIO, wytwarzanych w poszanowaniu środowiska i natury.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.