Opublikowany przez: apis74 2013-03-12 11:57:38
Świętowanie – przy stole – rozpoczynamy zwykle od wielkanocnego śniadania, na którym królują potrawy poświęcone w Wielką Sobotę. Na takim śniadaniu nie może zabraknąć pisanek, wędliny i chleba, chrzanu, oraz wielkanocnej babki. A czym jeszcze można poczęstować domowników i gości w to wielkie katolickie święto? Zapraszam na „rzucenie okiem” na kilka przepisów znajdujących się poniżej.
ŻUR Z KIEŁBASĄ
½ l zakwasu, pęczek włoszczyzny, 25 dag kiełbasy, 6 skrzydełek kurczaka, 6 łyżek śmietany, 1 łyżka oleju, 2 ząbki czosnku, łyżka tartego chrzany, sól i pieprz.
Skrzydełka zalej wodą, dodaj oczyszczoną włoszczyznę, gotuj godzinę na małym ogniu. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmaż razem. Do przecedzonego wywaru wlej zakwas, włóż kiełbasę z cebulą, zagotuj. Na końcu dodaj rozgnieciony czosnek, chrzan, śmietanę i przyprawy. Gotuj około 5 minut. Podawaj z jajkami na twardo.
JAJKA FASZEROWANE
10 jajek na twardo, słoik majonezu, słoik oliwek, czerwona i zielona papryka, kilka rzodkiewek, koktajlowe pomidorki, pomidor, kilka korniszonów, szczypiorek, natka pietruszki, koperek, puszka tuńczyka, 2 plastry szynki, 10 dag żółtego sera, sól i pieprz
Farsz zielony – utrzyj żółtko (z wcześniej ugotowanego na twardo jaja) z łyżką majonezu, dodaj posiekany szczypior i natkę.
Farsz szynkowy – posiekaną drobno szynkę wymieszaj z żółtkiem i majonezem.
Farsz paprykowy – posiekaj ogórek konserwowy, ½ papryki i pomidora, połącz z żółtkiem i majonezem.
Farsz tuńczykowy – tuńczyka odcedź, rozgnieć widelcem, wymieszaj z majonezem, szczypiorkiem i żółtkiem.
Farsz żółty – ser zetrzyj na drobnej tarce, połącz z żółtkiem i majonezem.
Jajka obierz, przekrój na pół, wyjmij żółtka. W ich miejsce nałóż przyprawiony solą i pieprzem farsz. Na półmisku jajka udekoruj.
SUPER KONKURS WIELKANOCNY! |
MORELOWO-PISTACJOWA ROLADA INDYCZA
1 kg piersi indyczej, 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 2 łyżki masła, kostka mięsna drobiowa, 10 dag suszonych moreli, 15 dag pistacji, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, słodka papryka
Mięso rozbij tłuczkiem przez ściereczkę, uważając aby go nie podziurawić. Natrzyj solą, pieprzem i pozostaw na około 30 minut w lodówce. Mielone mięso przypraw solą i pieprzem. Dodaj masło, natkę, pokrojone w paski morele i obrane pistacje. Wymieszaj farsz. Rozsmaruj go na płacie indyka, zroluj dość ciasno i obwiąż bawełnianym sznurkiem. Blachę natłuść, włóż roladę, polej bulionem z kostki mięsnej i skrop olejem. Piec indyka (pod przykryciem np. z folii aluminiowej) około 80-90 minut w temperaturze 200-220 stopni – od czasu do czasu obracając roladę, aby się równo upiekła. 10 minut przed końcem pieczenia odkryj mięso, ładnie się wtedy zrumieni.
MAZUREK MIGDAŁOWO-ORZECHOWY
20 dag cukru pudru, 5 jajek, 35 dag mąki, po 10 dag migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich, fig, daktyli, rodzynek, smażona skórka pomarańczowa, cukier waniliowy; na lukier: 2 białka, 20 dag cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny
Jajka utrzyj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do białości, dosypując do trochu mąkę. Figi i daktyle pokrój w paseczki, rodzynki opłucz, posiekaj skórkę oraz kilka orzechów i migdałów. Bakalie dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj, przełóż do dużej formy natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Przygotuj lukier ucierając do białości cukier puder z białkiem i sokiem z cytryny. Lukrem polej ciasto. Udekoruj wierzch migdałami i pozostałymi pokruszonymi orzechami.
BABKA WIOSENNA Z AJERKONIAKIEM
2 szklanki mąki, szklanka cukru pudru, 4 jajka, szklanka oleju, szklanka ajerkoniaku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, otarta skórka z cytryny, gotowa polewa oraz posypka, masło i tarta bułka do formy
Jajka utrzyj z cukrem pudrem i solą na gładką masę. Dodaj olej, skórkę cytrynową i ajerkoniak, wymieszaj. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawaj do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj. Formę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i piecz 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Polewę (cytrynową lub czekoladową) przygotuj według przepisu na opakowaniu. Babkę wyjmij z formy, ostudź, polej polewą i udekoruj posypką, np. kolorowymi cukiereczkami, wiórkami lub perełkami.
Smacznego
P.S Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz TUTAJ
barszcz biały lub żurek |
|
23,8% |
biała kiełbasa |
|
15,8% |
pasztet i wędliny |
|
4,0% |
zimne nóżki |
|
4,0% |
jaja faszerowane |
|
22,8% |
mazurek |
|
9,9% |
pascha |
|
5,0% |
babka drożdżowa |
|
8,9% |
inna |
|
5,9% |
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Mariola1811 2013.08.02 08:46
Zawsze planuję różne rzeczy, sięgam po przepisy wielkanocne, a potem, im bliżej Świąt, czasu na nic nie starcza i ledwo wyrabiam się z podstawowymi rzeczami.
pimelka 2013.03.28 14:18
No nie wiem czy to tak zdrowo ale na pewno pysznie.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.