Opublikowany przez: Kasia P.
Autor zdjęcia/źródło: Śledzie po kaszubsku przepis @ 123RF
Mają swoich amatorów – śledzie po kaszubsku. Przepis który proponujemy jednak jest wyjątkowy. Zainspirowała nas swoją kuchnią moja babcia. Lepszego więc przepisu nie znajdziecie. Pamiętać należy, że zgodnie z tym co mówi babcia, najlepsze śledzie są na drugi dzień, kiedy przejdą smakiem wszystkich przypraw. Śmiało więc można je przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Uważajmy tylko, żeby nie zniknęły w magiczny sposób przed podaniem, bo są takie pyszne!
Śledzie po kaszubsku - przepis
Składniki:
1/2 kg filetów śledziowych (matjasy),
2 łyżki cukru,
1/4 szklanki oleju,
4 łyżki octu,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
30 dkg cebuli,
3 ziarenka ziela ang.
3 liście laurowe,
ziarenka gorczycy,
Wykonanie KROK PO KROKU
Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.