Opublikowany przez: Kasia P.
Autor zdjęcia/źródło: onlyyounqj freepik
Czasami trudno jest się zdecydować. Czy na święta chce zrobić sernik, czy makowiec, zatem rozwiewamy wątpliwości. Połączenie tych dwóch ciast w tym sprytnym przepisie z pewnością przypadnie do gustu nawet najwybredniejszemu smakoszowi. Takie ciasto, kiedy zagości na świątecznym stole, wzbudza pozytywne emocje wśród zarówno tych małych, jak i większych biesiadników. Przedstawiamy wypróbowany przepis na seromakowiec na kruchym spodzie, który pokocha Twoja rodzina.
Seromakowiec na kruchym spodzie – PRZEPIS
Składniki:
składniki ciasta kruchego:
składniki masy makowej:
składniki masy serowej:
Wykonanie KROK PO KROKU
KROK 1 – Seromakowiec na kruchym spodzie
Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany. Ciastem wylep przygotowaą blaszkę.
KROK 2 – Pyszna masa makowa
Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudz i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło. olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając. Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta.
KROK 3 – Pyszna masa serowa
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
jwrw67 2019.01.01 23:51
Super przepis , zrobiłam pierwszy raz na święta i okazał sie strzałem w dziesiątkę. Pyszne ciasto,
aga222 2016.12.22 23:35
właśnie taki sernik z mną chodzi! Kupiłam już składniki ale kupiłam gotową masę makową z helio. Jak myślicie puszka ma ok 850 gram to mam dać całą czy z 3/4? Jak dam i 1/2 to się nie zmarnuje zrobię jakieś babeczki czy coś tylko właśnie zastanawiam się ile dodać hmm
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.