Opublikowany przez: lawia 2015-08-20 11:24:06
W zachodniej Afryce nad Oceanem Atlantyckim leży państwo, które słynie z niezwykłej gościnności – Senegal. To kraj cały czas niesłusznie pomijany w turystycznych planach wielu ludzi. Niesłusznie, gdyż państwo to skrywa w sobie niezaprzeczalne piękno i kawał historii.
Wizytówką tej byłej kolonii francuskiej są, przez wielu uznawane za najpiękniejsze na afrykańskim kontynencie, piaszczyste plaże, które służą za port dla charakterystycznych kolorowych łodzi. Najlepszym miejscem dla plażowych wojaży jest kolonialne miasto Saint-Louis.
Najciekawszym miejscem w Senegalu jest wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO, wyspa Gorée, która przez lata służyła jako największy ośrodek handlu niewolnikami w całej Afryce. Stąd trafiali oni przez Atlantyk do Ameryki Północnej i Południowej oraz na Karaiby. Teraz na tej 36 hektarowej wyspie, położonej 3 kilometry na wschód od portu w Dakarze, znajduje się muzeum, które przypomina o tej niechlubnej karcie w dziejach ludzkości. Wyprawa na wyspę Gorée to prawdziwa uczta dla ludzi zainteresowanych historią. W pobliżu stolicy Senegalu znajduje się jeszcze jedno godne uwagi miejsce. To Retba, czyli Różowe Jezioro, które swoją nazwę zawdzięcza nietypowej barwie wody.
Wyprawy do Afryki wiążą się z poznawaniem dań nietypowych dla ludzi z Europy. Senegal słynie także ze swojej kuchni, która w sporym stopniu czerpie z potraw francuskich. Jej podstawą są głównie świeże ryby i owoce morza, które podaje się na różne sposoby – grilluje, smaży, wędzi i gotuje. Za największe przysmaki uznaje się krewetki królewskie, miecznika oraz kurczaka Yassa w sosie cytrynowym, z cebulą i ryżem.
Jeśli zatem nigdy nie braliście Senegalu pod uwagę w trakcie planowania wakacyjnych destynacji, powinniście jak najszybciej dopisać to państwo do swojej listy pod tytułem „wyprawy do Afryki”.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.