Schabowe i mielone – nowe pomysły
Opublikowany przez:
Mela134
Klasyczne schabowe i mielone to kotlety znane od pokoleń i jadane z pewnością w każdym domu. Odejdźmy od tych tradycyjnych przepisów. Nutka nowości wtrącona do przepisu smakowo urozmaici domowy obiad.
Możemy kotlety nadziać rozmaitymi warzywami lub panierkę wymieszać z pachnącymi ziołami. Bułkę tartą zastąpmy płatkami kukurydzianymi lub wymieszajmy ją ze startym żółtym serem. Tego rodzaju zmiany, które od czasu do czasu wprowadzimy przyrządzając klasyczne potrawy, z pewnością przypadną do gustu domownikom.
Mielone z pieczarkami i natką pietruszki
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- Pół pęczka natki
- 2 cebule
- Ząbek czosnku
- Jajko
- Bułka tarta
- Sól
- Pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Do mięsa dodaj jajko, posiekaną i podsmażoną cebulę, czosnek i bułkę tartą. Dopraw do smaku.
- Cebulę i pieczarki obierz i posiekaj. Zeszklij na patelni. Dopraw do smaku.
- Dodaj posiekany szczypiorek.
- Formuj kotlety. Zrób w nich wgłębienie i nałóż farsz, zlep, obtocz w tartej bułce i usmaż.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora