Opublikowany przez:
Redakcja
2025-03-09 16:24:30
Autor zdjęcia/źródło: chandlervid85 (Freepik)
Tradycyjny rosół, jaki znamy z naszych domów, niekoniecznie nadaje się do podawania niemowlęciu. Pierwszy rosołek w formie delikatnego bulionu można podawać dzieciom powyżej 6 m-ca życia.
Początkowo dziecko może spożywać klarowny bulion warzywny. Wraz z rozszerzaniem diety o kolejne warzywa można podać maluszkowi rosołek ze zblendowanymi składnikami. Kolejnym etapem jest podawanie dziecku zupy z kawałkami mięsa i kluseczkami.
Rosół dla dzieci gotowany na delikatnym mięsie kurczaka nie jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, ale zawiera cenne aminokwasy. Aby rosół miał większą wartość odżywczą, należy gotować go na dużej ilości kości szpikowych i mięsa, a samo gotowanie powinno być długie i powolne. Im dłużej trwa proces gotowania, tym więcej składników przedostaje się do wywaru.
Dlatego rosół, który „stawia na nogi” podczas przeziębienia, to nie mit – jednak jego dziecięca wersja powinna być lżejsza. Przygotowując rosół dla dziecka, nie należy dodawać do niego popularnych kostek rosołowych ani innych wzmacniaczy smaku. Zupa dla najmłodszych powinna być pozbawiona sztucznych dodatków oraz soli.
Oczywiście, że tak! Rosół dla dzieci to danie smaczne i zazwyczaj lubiane przez maluchy. Jego lekka, warzywna wersja może stopniowo być zastępowana bardziej pożywną zupą z dodatkiem mięsa i makaronu. Dzięki temu dziecko uczy się różnych smaków i istnieje większa szansa, że je polubi.
Dodatkowo rosół może stanowić bazę do innych potraw, co sprawia, że gotując go, mamy możliwość wykorzystania wywaru na różne sposoby.
Pełnowartościowy rosół gotowany na dużej ilości mięsa i warzyw dostarcza:
witamin K, A i C,
potasu,
wapnia,
magnezu,
aminokwasów.
Rosół dla dzieci doskonale sprawdza się także podczas choroby, gdy maluch nie ma apetytu. Jest lekkostrawny, a jednocześnie pomaga nawodnić organizm.
Bulion dla niemowląt jest łatwy w przygotowaniu. Poniżej znajdziesz przepis na rosół dla starszego dziecka. Dzieci powyżej 10–12 m-ca życia mogą już jeść rosół ugotowany na wywarze mięsnym, który ma większe właściwości odżywcze niż zwykły bulion warzywny.
około 1 litr wody,
ćwiartka kurczaka lub skrzydło indyka,
dwie marchewki,
pietruszka,
⅓ selera (seler może uczulać – jeśli dziecko jest alergikiem, lepiej go pominąć),
niewielki kawałek pora (biała część),
pół pęczka natki pietruszki,
½ małej opalonej cebuli,
1 ziarnko pieprzu,
niewielka szczypta lubczyku.
Warzywa obierz, umyj i przekrój na pół;
Do garnka o pojemności 2 litrów włóż mięso, zalej wodą i zagotuj;
Gdy na wierzchu pojawią się szumowiny, zdejmij je i zmniejsz moc palnika;
Do garnka dodaj warzywa, połowę natki pietruszki oraz przyprawy;
Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez minimum 2 godziny;
Przygotowany rosół przecedź przez sitko;
Ugotowaną marchewkę, pietruszkę, pozostałą świeżą natkę pietruszki oraz ugotowane mięso (i ewentualnie seler) możesz:
zblendować z wywarem (dla mniejszych dzieci),
pokroić drobno i wrzucić do zupy.
Gotowy rosół podaj z lanymi kluseczkami lub makaronem typu nitki.
Alternatywnie można zagęścić zupę kaszą manną. Wówczas do wywaru dosypuje się 2 łyżki kaszy, ponownie zagotowuje i gotuje na małym ogniu przez około 3 minuty. Przygotowany rosół można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Rosół dla dzieci to wartościowe danie, które można wprowadzić do diety malucha w odpowiedniej formie już od 6. miesiąca życia. Dzięki lekkostrawnym składnikom jest odpowiedni dla delikatnego układu pokarmowego. Gotując go w domu, mamy pewność, że dostarczamy dziecku zdrowy i naturalny posiłek.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.