Opublikowany przez: OpenMedia 2015-08-12 14:55:32
Nie taki mamy klimat
Kilkunastodniowe upały 35-40°C to nie jest polska norma. Nie jesteśmy przyzwyczajeni do takich temperatur, dlatego też trudno nam obecnie funkcjonować. Gdy za oknem tropiki, najlepiej albo szczelnie zamknąć i pozasuwać okna, albo wybrać się nad najbliższe jezioro lub basen i tam w cieniu czekać na wieczorny wietrzyk. Co jednak, gdy jesteśmy już po, albo dopiero przed urlopem czy też obchodzimy Dzień Pracoholika (12 sierpnia) i nigdzie nie zamierzamy się ruszać? Jeśli w biurze jest klimatyzacja, to jesteśmy w dość komfortowej sytuacji, aczkolwiek pokonanie drogi z domu do pracy będzie kosztowało nas już sporo energii. Jeżeli z kolei pracujemy w miejscu, gdzie jest jedynie odrobine chłodniej niż na zewnątrz, szczególnie warto zadbać o odpowiednie nawodnienie ogranizmu i zdrowe, orzeźwiające posiłki.
Upały to nie czas na dietę!
Niewielu myśli o jedzeniu, gdy za oknem skwar. Choć w taką pogodę głównie dużo pijemy, nie zapominajmy o posiłkach. Energię zużywamy nawet, gdy nie ruszamy się zbyt intensywnie, a zdecydowanie więcej tracimy jej, gdy termometr pokazuje powyżej 30°C. Idealną propozycją na aktualną aurę jest Mango lassi – orzeźwiający koktajl, który przywędrował do nas z Indii. Doskonale gasi on pragnienie i może być traktowany jako bardzo smaczna przekąska, gdyż zaspokaja apetyt. Można więc przygotować sobie nawet kilka porcji na jeden dzień!
Wypróbuj przepis Viridianki z http://cioccolatogatto.blox.pl/html. Słodkich przepisów i inspiracji szukaj też na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie
Mango lassi
( łatwy, czas przygotowania: 5 min)
Składniki na 4 porcje (ok. 1,3 l):
26 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
2 dojrzałe owoce mango
450 ml rzadkiego jogurtu naturalnego
250 ml mleka
20 kostek lodu, 4 szczypty mielonego kardamonu
Sposób przygotowania:
Z brzegów mango odkrajamy grube plastry. Owoc posiada bardzo twardą, ale wąską pestkę, aby ją ominąć należy zacząć kroić w niewielkiej odległości od środka. Miąższ na każdym z plastrów nacinamy w kratkę, skórkę wywijamy na lewą stronę i odcinamy kosteczki mango. Wrzucamy do blendera. Owoc zalewamy jogurtem i mlekiem, dosładzamy, miksujemy całość na gładko. Dodajemy kostki lodu i pulsacyjnie miksujemy, aż lód będzie drobno pokruszony. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek, każdą z porcji posypujemy szczyptą mielonego kardamonu.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.