Autor zdjęcia/źródło:
Przekąski na Sylwestra@freepik.com
Sylwestrowe menu ma być pyszne i łatwe do jedzenia. Jak przygotować przekąski na Sylwestra żeby nie zmęczyć się jeszcze przed zabawą?
Na co się zdecydujemy? Które z nich wybrać na sylwestrowy bal? Przekąski na Sylwestra powinny być przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ma być smacznie ale nie za obficie, bo to czas na zabawę. Gdy zaprosiliśmy gości na domówkę, nie pozwólmy, aby przygotowanie sylwestrowego menu zabrało nam zbyt wiele czasu. Aby się dobrze bawić nie możemy przecież przyjąć gości zmęczeni. Liczy się nie tylko smak potraw, ale także ich wygląd. Im bardziej różnorodne i kolorowe potrawy, tym lepiej. W końcu Nowy Rok wypada przywitać z wielką fetą.
Rada: jeśli urządzasz sylwestrową domówkę, ustal z gośćmi menu, oraz to kto co przyniesie ze sobą. Domówka może byc składkowa!
Jeśli planujesz domówkę w formie koktajlowej (bez siadania przy stole) zaplanuj przekąski, które można jeść tylko widelcem lub łyżką - krojenie nożem stojąc, jest arcytriudną sprawą i grozi "wypadkami". Przygotuj także dużą ilość serwetek.
Przekąski na Sylwestra: Sałatka z kuskus z granatem
Składniki
- 150 g kuskus
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek
- 1 granat
- po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i kuminu
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 3 dkg mięty
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Kuskus wsyp do dużej miski, zalej wrzącą wodą tak, aby przykryła kaszę. Miskę przykryj folią i pozostaw na 15 minut.
- Majonez wymieszaj z jogurtem, łyżką soku z cytryny, skórką z cytryny, kuminem oraz paprykę i wymieszaj.
- Kaszę rozmieszaj widelcem, wymieszaj z oliwą oraz pozostałym sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną cebulę oraz ogórek, owoce granatu oraz miętę. Sałatkę wymieszaj, przełóż do salaterki, następnie polej dressingiem i podawaj.
Przekąski na Sylwestra: Sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 50 dkg ziemniaków
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 cebule dymki
- 1 łyżka kaparów
- po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypiorku i mięty
- 2 jajka
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i pokrój na połówki.
- W dużej misce połącz majonez, jogurt, musztardę, dymkę, kapary, natkę, szczypiorek oraz miętę.
- Dodaj jeszcze ciepłe ziemniaki, ugotowane na twardo i posiekane jajka i wymieszaj
Przekąski na Sylwestra@L.A. Foodie
Przekąski na Sylwestra: Tartaletki porowo-cebulowe
Składniki ciasta:
- 10 dkg masła
- 10 dkg maki pszennej
- 10 dkg maki pełnoziarnistej
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Składniki nadzienia:
- 3 białe cebule
- zielona część z dwóch porów
- masło klarowane do smażenia
- sól
- biały pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 80ml słodkiej śmietanki 30%
- natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie KROK PO KROKU:
Ciasto:
- Mąki i sól wsyp do miski. Dodaj masło pokrojone w kostkę. Ugniataj do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj wodę i ugniataj aż powstanie jednolita kula. Zawiń w folię spożywczą i włóż na około 30 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkowuj i pokrój na mniejsze kawałki. Ciastem wyłóż natłuszczone foremki do tarteletek, odetnij nadmiar z boków i gęsto ponakłuwaj widelcem. Tak przygotowane ciasto piecz w 180 stopniach C przez 15 minut.
Nadzienie:
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę i por. Dopraw solą. Cebulowo-porowe nadzienie nakładaj na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i polej farsz.
- Zapiekaj jeszcze przez około 10-5 minut w 180 stopniach C, aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Udekoruj natką pietruszki.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Kolacja na sylwestra? Tylko SPRAWDZONE PRZEPISY!>>
Przewodnik po przekąskach>>