Potrawy na wigilijny stół – proste i nietypowe
Opublikowany przez:
monika.g
Zawsze robicie 12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół? Co powiecie na małą odmianę? Mamy dla was kilka propozycji potraw nieco innych od tych klasycznych. Potrawy na wigilijny stół mogą być bardzo różne. Wypróbujcie nasze przepisy, a przekonacie się, że są tak samo pyszne jak tradycyjne.
Łosoś w cieście i ryżu
Składniki:
- 1 kg łososia
- 1 szalotka
- 100 g miękkiego masła
- garść żurawiny
- sól morska i czarny pieprz
- 2 kulki ziela angielskiego
- 350 g ciasta francuskiego (opakowanie)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 150 g ryżu
- lampka białego wina wytrawnego
- jajko do smarowania
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Cebulę i szalotkę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Wrzuć ryż, przesmaż, aż zrobi się szklisty. Zalej winem, dodaj wodę. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim. Wrzuć żurawinę. Zagotuj i przykryj pokrywką, aby ryż się przeparował.
- Dodaj pokrojone jajko na twardo, dopraw do smaku, wymieszaj.
- Ciasto francuskie podziel na pół, rozwałkuj, przenieś na blachę, kładź na środku ryż, na to łososia, żurawinę i przykryj ryżem. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem.
- Na wierzch połóż drugi płat ciasta francuskiego, tak by przykrył wszystko. Wyrównaj i dociśnij boczki.
- Smaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz 20–25 minut, aż będzie rumiany. Pokrój gdy jest gorący, ale można podawać również na zimno.
Paszteciki z wafelków
Składniki:
- 4 blaty wafli deserowych
- 10 ziemniaków
- 20 dag boczku
- 2 cebule
- 2 łyżki kopru
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 8 suszonych pomidorów w zalewie
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, a następnie roztłucz na miazgę i dodaj do nich koper.
- Cebule pokrój w piórka, boczek i pomidory w kosteczkę.
- Cebulę, pomidory i boczek podsmażamy i dodajemy do ziemniaków. Wciskamy czosnek i dodajemy majonez.
- Każdy wafel nasącz ciepłą wodą, a gdy będzie miękki włóż porcję farszu, zostaw kilka cm wafla bez farszu od brzegu.
- Tak przygotowane wafle z farszem zwiń w rulon.
- Waflowy rulon pokrój na małe części. Następnie każdy mocz w rozmąconych jajkach, panieruj w bułce tartej i obsmaż na złoto.
Pierniczki norymberskie
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 150 g zmielonych orzechów lub migdałów
- 100 g posiekanych migdałów
- 50 g rodzynek
- 50 g smażonej skórki pomarańczy
- 50 g skórki cytrynowej kandyzowanej
- 1 szklanka mleka
- Opłatki do pieczenia
- Lukier lub polewa czekoladowa
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Rodzynki mocz 5 minut we wrzątku. Odcedź. Zmiksuj miękkie masło, cukier i jajka.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao i zmielonymi orzechami (migdałami). Dodawaj mąkę porcjami do masy jajecznej, miksuj na wolnych obrotach. Dodaj mleko i bakalie.
- Rozłóż na blasze opłatki lub wyłóż ją papierem do pieczenia i narysuj na nim kółka o średnicy ok. 5 cm.
- Nagrzej piekarnik do 180 C. Piecz pierniczki 15-18 minut. Zimne polukruj lub polej polewą czekoladową.
ŻYCZYMY SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Sałatka na święta Bożego Narodzenia – WYJĄTKOWA>>
Kolacja wigilijna - menu z TOP 12 tradycyjnych potraw!>>
Śledzie na Wigilię – NAJLEPSZE PRZEPISY!>>
Śledzie po kaszubsku – przepis PALCE LIZAĆ!>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora