Porzeczki w domowych wypiekach
Opublikowany przez:
Mela134
Porzeczki dołączają do letnich owoców w lipcu. Małe kolorowe kuleczki w trzech różnych odmianach obsypują ogrodowe krzaczki. Są porzeczki czarne, czerwone i żółte. My jednak najbardziej lubimy czerwone. Są one najsłodsze i pięknie prezentują się w letnich rozmaitych deserach. Proponujemy wykorzystać je, aby przygotować ciasto z porzeczkami.
(Ciasto z porzeczkami@flikr.com/torbakhopper)
Tarta serowa z porzeczkami
Składniki ciasta:
Składniki nadzienia:
- łyżka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z połowy cytryny
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy, cukier, zimne, posiekane masło i całość szybko siekamy nożem.
- Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy całość.
- Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie wyciągamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, a następnie ciastem wykładamy wysoką formę do tarty lub tortownicę, pozostawiając na brzegach rant o wysokości około 4 cm.
- Dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i całość ponownie schładzamy przez około 15-20 minut.
- Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 20-25 minut.
- Wszystkie składniki nadzienia za wyjątkiem porzeczek mieszamy ze sobą.
- Masę wylewamy na upieczony spód, wierzch posypujemy porzeczkami.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
- Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na noc do całkowitego ostudzenia. Konsystencją powinno przypominać dobrze ugotowany budyń.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i świeżymi porzeczkami.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Owoce w diecie niemowlaka i starszaka>>
Owoce egzotyczne - zasmakuj czegoś nowego>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora