Pomidory faszerowane z mięsem
Opublikowany przez:
Ela91
2015-04-13 14:42:55
Wraz z wyczekiwaną wiosną nadszedł apetyt na świeże warzywa. Organizm po zimie ma ochotę na pomidory, rzodkiewki, ogórki... Aż do połowy maja w sklepach będą dostępne nowalijki. Nie powinny stanowić podstawy diety, ale w umiarkowanych ilościach nie są szkodliwe. Jednymi z najchętniej wybieranych warzyw są pomidory, z których można przyrządzić pomidory faszerowane z mięsem.
Autor zdjęcia/źródło: Pomidory faszerowane z mięsem - Pixabay
Pomidory są istną bombą witaminową i bogatym źródłem potasu. Jeden duży pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Potas zawarty w pomidorze działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Jedzenie pomidorów sprzyja w odchudzaniu, ponieważ jest niskokaloryczny. Jest mnóstwo sposobów na podanie pomidora. Warto zajadać się nimi na co dzień kładąc plaster na kanapkę, podając zupę pomidorową lub makaron w sosie pomidorowym. Bardzo ciekawym sposobem na podanie pomidorów są zapiekane pomidory faszerowane mięsem. Są fantastycznym daniem obiadowym na ciepło.
Zapiekane pomidory faszerowane z mięsem
Składniki:
- 12 średnich lub 8 dużych pomidorów,
- 500 g mięsa mielonego (np. z indyka, ale może być inne),
- ok. 3 łyżeczki przecieru z pomidorów lub koncentratu pomidorowego,
- 1 średnia cebula, np. cukrowa,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia,
Sposób wykonania KROK PO KROKU:
- Pomidory dokładnie umyć. Obciąć czubki (uwaga: nie od strony łączenia z gałązką!) i wydrążyć miąższ. Czubki będą jeszcze potrzebne,
- Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę,
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju lub oliwy z oliwek (najlepiej 1-2 łyżki stołowe). Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i często mieszać do momentu aż się usmaży.
- Dodać koncentrat - jeśli będzie zbyt suche dolać wody. Dodać przyprawy.
- Jeśli farsz jest zbyt kwaśny można go lekko posłodzić. Pomidory napełnić nadzieniem. Przykryć odciętymi czubkami. Umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut (w zależności od wielkości i grubości ścianek pomidorów),
Pomidory faszerowane z mięsem - SMACZNEGO! :)
Pokaż wszystkie artykuły tego autora