Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2020-11-20 08:59:42
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Dbanie o odpowiednią dietę jest kluczowe szczególnie w okresach, w których łatwo o infekcję, a także gdy jesteśmy osłabieni i narażeni na stres. Jednak nie można się łudzić, jeśli zaniedbamy tę sferę, nie odbudujemy odporności w ciągu tygodnia lub dwóch, to praca na dłuższy czas. Czy oznacza to, że przez cały rok możemy jeść wyłącznie zdrowe, ekologiczne produkty przygotowane od podstaw w domu i nigdy nie pozwalać sobie na drobne słabości? Oczywiście, dla naszego organizmu byłby to ideał, ale rzeczywistość bardzo rzadko na to pozwala.
Szacuje się, że jeśli przynajmniej 80% jadłospisu jest na odpowiednio wysokim poziomie, jesteśmy w stanie zapewnić sobie wszystkie niezbędne składniki i drobne odstępstwa od zdrowego żywienia nie zrobią nam krzywdy, o ile nie musimy przestrzegać żadnej specjalnej, restrykcyjnej diety. To dobra wiadomość. Jednak wspomniane 80% powinno być naprawdę przemyślane, różnorodne i jak najmniej przetworzone, dlatego w codzienne produkty najlepiej zaopatrywać się w sklepie ekologicznym.
Przy okazji zakupów w takim miejscu możemy też odkryć, że słodycze i przekąski, do których często mamy słabość, można znaleźć w wersji zdecydowanie korzystniejszej dla zdrowia. Ekologiczne czekolady, pełnoziarniste ciasteczka czy paluszki są dużo lepszym pomysłem na sprawienie sobie przyjemności, niż przekąski znalezione na półkach dużych marketów.
W dobrym sklepie zaopatrzyć można się we wszystkie składniki niezbędne do przygotowywania zdrowych posiłków. Są to między innymi różnego rodzaju produkty zbożowe, a więc ekologiczne mąki, makarony i płatki. Wielkim plusem kupowania ich w takim miejscu jest ogromny wybór. Mamy możliwość sięgania po produkty z całego świata, wybieramy wśród tradycyjnych, polskich zbóż, popularnych lub nieco zapomnianych, zbóż z innych kontynentów, w tym również naturalnie bezglutenowych.
To samo dotyczy wszystkich innych kategorii produktów, za każdym razem możemy wybierać tradycyjne lub mniej u nas znane, dzięki czemu nasza kuchnia będzie zdrowa, ale absolutnie nie musi być monotonna. Może się okazać, że nawet się nie zorientujemy, kiedy pełnowartościowa, zdrowa żywność będzie stanowiła 100% naszego codziennego jadłospisu.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.