Opublikowany przez: Magda Prokop-Duchnowska 2013-07-05 15:22:36
Jaka konsystencja?
Pierwsze posiłki malucha powinny mieć gładką, kremową konsystencję i być niewiele gęstsze od mleka - najlepiej by owocowa czy warzywna papka delikatnie spływała z łyżeczki. To ważne, ponieważ zbyt duże kawałki warzyw i owoców, jak np. ziarna kasz nie są trawione i zalegają w jelitach dziecka. Może to być przyczyną stolca ze śluzem, fermentacyjnego lub nawet biegunki – donosi serwis Dziecisawazne.pl.
Sprawdzone sposoby mam na małych niejadków |
Z każdym tygodniem konsystencja dań powinna być coraz gęstsza. Około 8. miesiąca życia nie musisz już dokładnie przecierać zupki dziecka – mogą się w niej znajdować niewielkie, ale wyczuwalne grudki – czytamy w portalu 100dni.pl. Z kolei około 9. miesiąca życia konsystencja podawanych dziecku potraw powinna zachęcać do gryzienia i żucia. Nie przejmuj się jeśli Twój maluch nie ma jeszcze ząbków – jego dziąsła są na tyle twarde, że bez trudu poradzą sobie z pogryzieniem miękkich grudek jedzenia. Zmiana konsystencji posiłków jest bardzo ważna w rozwoju aparatu mowy dziecka, dlatego dbaj, by w ciągu pierwszych miesięcy wprowadzania nowych dań do diety konsystencja posiłków zmieniała się od prawie płynnych do wymagających pogryzienia.
Obserwuj reakcje
Na początek maluszek powinien spożywać dania jednoskładnikowe. Z prostej przyczyny – jeśli po zjedzeniu papki składającej się z marchewki, dyni i ziemniaka u dziecka wystąpi ból brzuszka lub luźny stolec, rodzic nie będzie wiedział, który z produktów był odpowiedzialny za pojawienie się objawów nietolerancji.
Kiedy wprowadzać dzieciom "domowe" jedzenie? |
– Ponieważ układ trawienny niemowlęcia nie jest jeszcze w pełni rozwinięty, wprowadzanie nowych smaków powinno odbywać się pojedynczo, przy uwzględnieniu 4-5 dniowej przerwy między poszczególnymi produktami. Dzięki temu będziemy mogli na bieżąco obserwować reakcje malucha – mówi dietetyk Aneta Dylak. To ważne ponieważ w dzisiejszych czasach ponad połowa dzieci ma alergie lub nietolerancje pokarmowe – dodaje.
Niepokojące objawy, które mogą świadczyć o alergii lub nietolerancji to m.in.: astma, świąd, kolka, wymioty, wzdęcia, biegunka, wysypka, nieżyt nosa, zapalenie zatok, zmęczenie, nadmierne pobudzenie czy nieprawidłowy przyrost wagi.
je praktycznie wszystko bez problemu |
|
52,0% |
różnie to bywa - raz wcina ze smakiem, a raz nic mu nie pasuje |
|
16,0% |
interesują je tylko i wyłącznie jego ulubione potrawy |
|
8,0% |
to mały niejadek - niemal zawsze muszę się natrudzić, by coś zjadło |
|
24,0% |
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Mariola1811 2013.08.26 23:06
Patrząc, jak dziecko pierwszy raz czegoś próbuje, jak się delektuje, albo krzywi - bezcenne:)
46.186.*.* 2013.07.25 21:57
drodzy rodzice rozszerzający dietę- poczytajcie o metodzie BLW. jest to naprawdę skuteczny i bardzo korzystny dla dziecka sposób wprowadzania nowych dań :-) na moim dziecku świetnie się to sprawdziło i wiem że przy kolejnym też bedę karmić dziecko w ten sposób. :-)
alanml 2013.07.25 08:15
Z pierwszym dzieckiem trzymałam sie scisle tabelek, teraz zdajhe się na zdrowy rozsądek i intuicję. IO mam w domu wspaniałe wszystko jedzące dziecko :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.