Opublikowany przez: natalina4 2013-04-13 00:02:40
Pektyny to węglowodany złożone , które występują w ściankach komórkowych wielu roślin .Ich nazwa pochodzi od grekiego słowa pektos - zwarty . Możesz się o tum przekonać , robiąc dżemy owocowe .
Do zego są potrzebne ?
Pektyny to poprostu błonnik , który nie podlega trawieniy . Gdy pęcznieje w żołądku , szybko mamy uczucie sytości . Pektyny nie tylko pomagają w odchudzaniu , ale również poprawiają przemianę materii . Poza tym usuwają z jelit kwasy żołądkowe , dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu . Najnowsze badania dowoszą , że pektyny chronią też przed rakiem .
Gdzie je znadziesz ?
Pektyn dostarcza większiść warzyw i owoców . Najwięcej uch jest w pigwie . Bogate w pektyny są jabłka , śliwki , agrest i porzeczki a także marchew i buraki . Prawdziwą kopalnią pektyn są skórki owoców cytrusowych - stanowią aż 50 procent ich masy .
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.