Opublikowany przez: monika.g 2015-05-12 16:58:29
(pixabay.com @ owoce egzotyczne)
Pitaja
Inaczej zwana smoczym owocem występuje w trzech odmianach: różowa – skórka różowa z białym miąższem, pitaja z Kostaryki – różowa skórka i różowy miąższ oraz żółta pitaja – żółty owoc i biały miąższ. Smoczy owoc ma ładną, ale niejadalną skórkę, zjadamy tylko biały (różowy, w zależności od gatunku) środek. Skórkę można obrać nożykiem, ale jeszcze lepiej owoc przekroić i zjeść środek łyżeczką, lub wykroić i pociąć w kostkę. Miąższ pitaji jest biały lub różowy z czarnymi kropeczkami, przez co kojarzy się z kiwi. Sprawdza się jsko składnik w sałatkach owocowych lub element dekoracyjny ciast, ciasteczek czy serników. Nie nadaje się do podgrzewania ani przetwarzania.
Aby wydobyć walory smakowe owocu, wystarczy go schłodzić, można też skropić sokiem z cytryny czy limonki, lub polać miodem i jeść łyżeczką bezpośrednio ze skórki.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
mamadwojga 2015.05.17 09:07
Sałatka z granatem.... omniom mniom .... Ale mi się zachciało takiego przysmaku....
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.