Opublikowany przez: monika.g 2015-05-12 16:58:29
Owoce egzotyczne mają nie tylko nadzwyczajny, odmienny od znanych nam owoców, wygląd i kształt. Ich smak i konsystencja również są niezwykłe, dzięki czemu możemy z ich pomocą wzbogacić nasze menu. Tak urozmaicone dania nie tylko zachwycą podniebienia, ale również dostarczą wiele cennych witamin i mikroelementów.
(pixabay.com @ owoce egzotyczne)
Liczi
Inaczej litchi lub śliwka chińska. Pochodzi z południowych Chin, ale uprawiane jest dziś w całej południowej Azji, południowej Afryce, Ameryce Południowej, Australii i na Madagaskarze.
Licii ma soczysty miąższ otaczający duże nasiono. Kruchą skórkę można obrać palcami jak gotowane jajko ze skorupki. Miąższ je się na surowo, ma łagodny, słodki, czasem lekko kwaskowaty smak.
Deser kawowy z liczi
Składniki (na 4 porcje):
Dodatkowo:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Serek, jogurt i cukier puder dokładnie mieszamy (można mikserem). Dodajemy wywar z kawy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
W pucharkach układamy po kolei dwie warstwy pokruszonych ciasteczek na przemian z kremem kawowym, następnie pokrojone liczi i na koniec jeszcze jedna warstwa kremu kawowego. Na wierzchu posypujemy orzechami i kładziemy połówki liczi.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
mamadwojga 2015.05.17 09:07
Sałatka z granatem.... omniom mniom .... Ale mi się zachciało takiego przysmaku....
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.