Obiady lekkie i zdrowe SMACZNE PRZEPISY
Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło:
Dietetyczne obiady@flikr.com/Ralph Daily
Dietetyczne obiady nie muszą być monotonne. Ograniczając liczbę kalorii przecież nie musimy rezygnować z bogactwa składników, jakie mamy do dyspozycji. O dietetyczności posiłku w wielu wypadkach decyduje nie jego skład, ale sposób w jaki go przyrządzimy.
Przeciętny zdrowy i dietetyczny obiad ma średnio 400 kcal. Na obiadowym talerzu zazwyczaj nie może zabraknąć mięsa, węglowodanów w postaci makaronu, ryżu czy kartofli oraz surówki i sałatki. Skomponujmy zatem smaczne dania obiadowe i przyrządźmy je trzymając się dietetycznych reguł.
Pstrąg pieczony w folii z ziemniakami i sałatą
Składniki:
- 40 dag kartofli równej wielkości
Składniki na sos do sałaty:
- 2 łyżki oliwy
- po szczypcie soli i pieprzu
- po łyżeczce przyprawy włoskiej do sałatek, musztardy i syropu malinowego
Przygotowanie KROK po KROKU:
- Filety oprószmy imbirem, solą i pieprzem oraz ułóżmy każdy oddzielnie na kawałkach folii aluminiowej
- Na filetach połóżmy plastry cebuli, pomidora oraz paski papryki. Oraz zawińmy folię w pakieciki.
- Kartofle obierzmy, posmarujmy oliwą, oprószmy solą i ułóżmy na blasze do pieczenia.
- Pieczmy 40-50 minut w temp. 200 st. C.
- Na 20 minut przed końcem pieczenia kartofli włóżmy pakieciki z rybą
- Składniki sosu do sałaty dobrze wymieszajmy i zalejmy nim sałatę.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
89.64.*.*
2017.10.01 10:45
Bardzo fajne przepisy :) Na pewno w niedługim czasie je wykorzystam. [wymoderowano]. Super, że teraz człowiek nie jest ograniczony wyłącznie do książek kucharskich.