Opublikowany przez: natalina4 2013-10-14 09:43:57
Surówki nie są wskazane dla osób z problemami trawiennymi . Mogą drażnić ścoany żołądka i dwunastnicy . Źle strawione , fermentują w jelitach , wytwarzając dużo gazów . Aby uniknąć dolegliowości , można je jeść w postaci przetworzonej .
Gotowane na parze .
Są smaczne , pachnące , nie tracą koloru , wutamin i minerałów . Można tak przyrządzić marchew , pietruszkę , seler , buraki , brukselkę , kalarepę , cebulę , czosnek , brokuły , kalafior , fasolkę szparagową i ziemniaki . Gotujemy je w całości . Czas gotowania zależy od twardości warzyw . Różyczki brokułów poddajemy działaniu pary 5 - 7 minut , marchew , buraki czy ziemniaki - 20 minut .
Pieczone w rękawie .
Efekt jest taki jak przy gotowaniu na parze . Całe warzywa wkładamy do foliowego rękawa i wstawiamy do mikrofalówki albo do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopmi C . W mikrofaki dochodzą błyskawicznie . W piekarniku cukinia czy papryka piecze się około 10 minut , seler i pietruszka około 15 minut , ziemniaki około 30 minut .
Smażone na oliwie .
Drobno pokrojone lub starte na grubej tarce warzywa wrzucamy na rozgrzany tłoszcz . Do krótkiego smażenia można użyć oliwy z pierwszego tłoczenia . Podczas dłuższego mogą się wytworzyć niekorzystne dla zdrowia związki . Krótki czas obróbki jest korzystny : warzywa nie tracą zbyt dużej ilości witamin i minerałów .
Gotowane w wodzie .
Niestety , w wodzie rozpuszcza się część witamin , zwłaszcza C i z grupy B . Ale jeśli będziemy używać mało wody i skrócimy czas do minimum , to warzywa zachowają większość walorów zdrowotnych . Aby straty witamin i minerałów były jak majmniejsze , warzywa należy gotować w całości i wrzuca je na wrzątek .
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.