Nasza propozycja: Pyszne przekąski dla kibiców!
Artykuł promocyjny
Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło:
Przekąski dla kibica flikr.com/Aline Lopes
Dla fanów piłki nożnej zaczął się gorący czas, zwłaszcza że polscy piłkarze wrócili do formy. Zrobiliśmy dla was zestawienie przekąsek, które zasmakują każdemu kibicowi.
Popołudniowe spotkania przy meczu najlepiej spędza się w gronie bliskich i znajomych. Wspólne komentowanie piłkarskich rozgrywek i przeżywanie nawet najdrobniejszej porażki, a przede wszystkim celebrowanie sukcesów to zwyczaj praktykowany na całym świecie.
Aby spotkanie przebiegało w wyśmienitej atmosferze na pewno oprócz doborowego grona przyjaciół i rozweselających trunków przydadzą się małe przekąski dla kibica. Oto nasza propozycja:
Mięsne kuleczki z różnymi sosami
Składniki:
- 4 łyżki bułki tartej oraz bułka tarta do panierowania
Wykonanie KROK PO KROKU
- Mięso mieszamy z jajkiem i bułką tarta i posiekaną cebulą
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Formujemy malutkie kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej
- Smażymy na oleju i studzimy.
- Przekładamy na półmisek i nadziewamy na wykałaczki.
Sos paprykowy
Składniki:
- 1/2 szklanki śmietany 30%
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Pokrojoną cebulę szklimy na oleju.
- Papryki obieramy i dodajemy do cebuli.
- Dodajemy posiekane pół papryczki chili i ocet jabłkowy.
- Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę.
- Całość miksujemy.
Sos musztardowy
Składniki:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka musztardy z gorczycą
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dymkę i papryczkę posiekajmy.
- Majonez połączmy z jogurtem oraz musztardami.
- Dodajmy do majonezu z jogurtem posiekaną dymkę z papryczką
- Doprawmy do smaku solą, pieprzem,, sokiem z cytryny i cukrem.
Przekąski dla kibica@pixabay.com
>>Zawsze warto coś przkąsić wybierając swoje typy piłkarskie <<
Paluchy serowe
Składniki:
- 25 dag wiejskiego twarogu
- 25 dag masła lub margaryny
- kminek, sezam, sól gruboziarnista
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pokrojoną margarynę oraz rozgnieciony widelcem twaróg.
- Wyrabiamy ciasto, odstawiamy je na pół godziny do lodówki.
- Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 3-5 mm, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy przyprawami .
- Kroimy na paluchy.
- Paluchy pieczemy w 190C. około 15-20 minut , aż się przyrumienią.
Pasta jajeczna na pomidorach
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
na dekorację:
- 1 łyżka szczypiorku drobno pokrojonego
- kilka pasków czerwonej papryki
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Jajka drobno kroimy,mieszamy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Na pokrojony w grube plastry pomidor nakładamy pastę jajeczną.
- Dekorujemy plasterkami rzodkiewki i ogórka oraz paskami czerwonej paryki.
- Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: