Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2022-04-27 10:13:39
Aloe vera czyli aloes zwyczajny to najczęściej stosowany gatunek aloesu. Pochodzi z Afryki i charakteryzuje się wyglądem podstawy liści kojarzonych z kształtem rozety. Liście tego gatunku aloesu są grube, zawierają dużo miąższu, który jest galaretowatym żelem. Liście Aloe vera mają kolce. Z miąższu uzyskiwana jest woda z aloesu, aloes do picia jako napój aloesowy czy sok z aloesu. Inne najpopularniejsze gatunki aloesu to aloes drzewiasty Aloe Ferox i aloes uzbrojony Aloe Arborescens.
Aloes rośnie w miejscach gdzie inne rośliny nie są w stanie się utrzymać. Świadczy to o umiejętności przystosowania się tej rośliny do wymagających warunków środowiskowych. Świeży sok aloesowy wyciśnięty prosto z liścia lub poddany specjalnej obróbce i procesowi stabilizacji żel aloesowy posiada unikalne właściwości terapeutyczne. Te właściwości jakie ma sok z aloesu były przez stulecia wykorzystywane zarówno w terapii ludzi jak i zwierząt. Aloes sok może być wykorzystywany zarówno do użytku zewnętrznego jak i wewnętrznego.
Napój aloesowy wysokiej jakości oferowany przez sklep ze zdrową żywnością Organic Market nie zawiera środków konserwujących, słodzących ani barwników. Jest otrzymywany technologią zapewniającą zachowanie aktywności biologicznej wszystkich najcenniejszych składników. Aloes do picia zawiera:
Woda z aloesem może być dodatkowo wzbogacona kawałkami naturalnego miąższu i zawiera wtedy błonnik.
Liście na napój aloesowy powinny być zbierane w okresie, w którym zawartość wody w liściach jest największa. Napój z aloesu wysokiej jakości powstaje z liści zbieranych ręcznie, liść po liściu. Odcinanie liści od podstawy powinno być precyzyjne i zdecydowane. Jest to ważna cecha jaką ma aloes sok dla uniknięcia kontaktu soku z powietrzem co doprowadziłoby do utlenienia. Ważne jest, aby zebrane w ten sposób liście na napój z aloesu były obrobione w przeciągu trzech godzin od zbioru. Powstały w ten sposób napój aloesowy jest wysokiej jakości.
Proces, w którym powstaje świeży sok z aloesu wysokiej jakości oferowany przez sklep ze zdrową żywnością przebiega w temperaturze pokojowej. Jest to sposób otrzymywania nazywany ekstrakcją na zimno. Liście z aloesu z ekologicznych upraw odcinane są poprzecznie u podstawy i zawieszane w ten sposób, żeby spłynął z nich roztwór antrachinonowy zabarwiający żel na żółto i nadający gorzki smak. Z liści wyciskana jest następnie galaretowata substancja, z której przez odwirowanie powstaje sok z aloesu. Aloes sok poddawany jest sterylizacji, aby uniknąć dodawania konserwantów. Taki sok aloesowy nie ma antrachinonów, konserwantów, pozostałości pestycydów i jest bogaty w czynniki aktywne.
Czysta woda z aloesem zawiera 99,9% naturalnego soku z wewnętrznych liści aloesu. Sok z aloesu dobrej jakości i stosowany jako napój aloesowy jest uzyskiwany z tłoczenia na zimno całych świeżych liści. Tak przeprowadzony proces gwarantuje zachowanie składników aktywnych. Te cenne substancje, które zawiera aloes są niszczone gdy temperatura przewyższa 50 st. C. Tylko taki nierozcieńczony sok z aloesu i otrzymany w wyniku tłoczenia na zimno aloes do picia, ma najwyższą jakość.
Sok aloesowy jako napój aloesowy oferowany przez sklep ze zdrową żywnością:
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.