Menu na sylwestrową noc - PO PROSTU WYSTRZAŁOWE
Opublikowany przez:
Mela134
Sylwestrowa noc musi być szampańska, ale żeby taka była nie może niczego zabraknąć, a zwłaszcza jedzenia. Jeśli chcecie zaskoczyć znajomych postawcie na sylwestrowym stole rozmaite potrawy. Wachlarz możliwości jest naprawdę szeroki, ale wszystko zależy od podniebień naszych gości. W menu na sylwestrową noc uwzględnij, czy zaproszeni goście są wegetarianami, czy jedzą mięso.
Menu na sylwestrową noc@flikr.com/Matt@PEK
Potrawa Beduinów
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 2 i 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 40 dag mielonego mięsa wołowego
- sól i pieprz do smaku
- kurczak ok. 1,5 kg
- włoszczyzna
- 1 opakowanie płatków migdałowych
- 2 łyżki masła
- 2 świeże ogórki
- 3 łyżki oleju
- kilka listków świeżej mięty
Wykonanie KROK PO KROKU:
- W dużym rondlu rozgrzej olej i włóż mięso. Krótko je przesmaż i dodaj ryż.
- Wymieszaj z mięsem i poczekaj, aż ryż się zeszkli.
- Dodaj bulion, sól, pieprz, zamieszaj i przykryj.
- Gotuj na małym ogniu, aż ryż i mięso całkowicie wchłoną bulion.
- Ugotuj na włoszczyźnie kurę.
- Z ugotowanego kurczaka zdejmij skórę, mięso podziel na drobne kawałki
- Ogórki obierz pokrój na plasterki, dopraw solą, posiekaną miętą i skrop oliwą.
- Ryżem napełnij ciasno nieduże miseczki i wyłóż go z nich na talerze (jak babki z piasku).
- Naokoło babek z ryżu ułóż kawałki z kurczaka, a naokoło niego sałatkę z ogórków.
- Płatki ryżowe przesmaż na maśle i pole nimi ryż.
- Muszle z serkiem i suszonymi pomidorami.
Conchiglioni z serkiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 20 muszli conchiglioni
- 1 opakowanie serka śmietankowego ( może być chrzanowy lub ziołowy)
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w zalewie
- 2 jajka na twardo
- sól, pieprz
- szczypiorek
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i wystudź.
- Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj pokrojone dość drobno suszone pomidory, serek oraz posiekany szczypiorek (część odłóż do dekoracji).
- Dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.
- Muszle nadziewaj powstałą pastą i posyp po wierzchu pozostałym szczypiorkiem.
Roladki z naleśników z łososiem wędzonym
Składniki:
- 4 naleśniki
- 100 g fety (lub sera typu feta)
- 1 puszysty serek kanapkowy chrzanowy (lub śmietankowy + 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka)
- 200 g łososia atlantyckiego wędzonego (cienkie plasterki)
- zielenina: sałata, rukola, szczypiorek, koperek
- cząstki cytryny
Wykonanie KROK PO KROKU
- Usmażyć 4 grubsze naleśniki.
- Widelcem rozgnieść i wymieszać ser feta z serem kanapkowym. Powstałą mieszanką posmarować naleśniki. Na wierzchu ułożyć łososia, posypać posiekanym koperkiem, następnie ułożyć rukolę, dodać posiekany szczypiorek i na koniec położyć 2 - 3 listki sałaty.
- Zawinąć w rulonik, pokroić ukośnie na ok. 3 cm kawałki, ułożyć na półmisku. Dodać cząstki cytryny do skropienia, udekorować koperkiem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora