Menu na sylwestrową noc - PO PROSTU WYSTRZAŁOWE
Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło:
Menu na sylwestrową noc@pixabay.com
Sylwestrowa noc musi być szampańska, ale żeby taka była nie może niczego zabraknąć, a zwłaszcza jedzenia. Jeśli chcecie zaskoczyć znajomych postawcie na sylwestrowym stole rozmaite potrawy. Wachlarz możliwości jest naprawdę szeroki, ale wszystko zależy od podniebień naszych gości. W menu na sylwestrową noc uwzględnij, czy zaproszeni goście są wegetarianami, czy jedzą mięso.
Na menu na sylwestrową noc powinnaś wybrać dania, które możesz przygotować wcześniej, aby została ci chwila na relaks, a później to już tylko szampańska zabawa.
Zaczynaj od przystawek, których powinnaś wybrać ich kilka rodzajów, żeby każdy znalazł coś dla siebie. Ciepłe główne danie powinno być mało pracochłonne w podaniu i powinno dać się ponownie podgrzać. Pamiętaj, że udana zabawa to nie tylko doborowe towarzystwo ale także dobre jedzenie.
Zupa cebulowa
Składniki:
- 6 dużych cebul
- 2 łyżki masła
- 3–4 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 200ml białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu wołowego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
- 1 bagietka
- ok. 8-10 łyżek startego sera gruyere
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Cebulę obierz i pokrój na dość grube pół talarki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Usmaż na tym cebulę na jasnozłoty kolor.
- Gdy cebula jest gotowa, dodaj paprykę i cukier, następnie oprósz ją mąką. Podsmaż chwilę i zalej winem. Duś, aż wino zredukuje się o połowę.
- Bulion doprowadź do wrzenia, dodaj cebulę z patelni i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
- Zupę przelej do żaroodpornych miseczek. Na każdej z nich ułóż po dwie grube kromki bagietki i posyp serem gruyere.
- Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200°C, do momentu roztopienia się sera.
Polędwiczki w sosie śliwkowym
Składniki:
- 500 g polędwiczek wieprzowych
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól i pieprz
- 40 dag suszonych śliwek bez pestek
- 1 laska wanilii
- 1 laska cynamonu
- szczypta płatków chili
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka klarowanego masła
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Śliwki namocz w ciepłej wodzie około godziny.
- W rondlu rozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła, wrzuć przepołowioną wzdłuż laskę wanilii, korę cynamonu i płatki chili. Po chwili dodaj śliwki, ocet oraz syrop klonowy. Cały czas delikatnie mieszając, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
- Następnie wszystko zmiksuj blenderem na gładki sos.
- Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.
- Odstaw na pół godziny.
- Usmaż je na złoto na rozgrzanym na patelni klarowanym maśle.
- Polędwiczki przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiecz w piekarniku w 180 st. C przez 15 minut.
- Następnie polędwiczki odstaw do odpoczęcia na 10 minut i pokrój na plastry.
- Przełóż na półmisek i podawaj z sosem podanym w sosjerce.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora