Opublikowany przez: natalina4 2013-09-29 13:55:05
Dylemat " masło cz margaryna " liczy już sporo lat i nie ma jednoznacznej odpowiedzi , bowiem każdy z tych produktów ma swoje plusy i minusy . Najlepiej korzystać z nich naprzemiennie i koniecznie z umiarem . Masło wydaje się być smaczniejsze i bardziej natyralne , bo pozbawione składników chemicznych . Z koliei margaryna łatwiej się smaruje i ma nienasycone kway tłuszczowe , czyli te zdrowsze . Dla dzieci które rosną , lepsze jest masło , a dla osób starszych , nierzadko chorych na serce - margaryna .
Masło
Ten skoncentrowany tłuszcz mleczny otrzymuje się z mleka krowiego . Masło ekstra , delikatesowe a stołowe ma minimum 80 % tłuszczu , a stołowe 73,5 % . Masłu przypisuje się dużą kaloryczność i podwyższenie poziomu cholesterolu . Wielu więc boi się masła , a bez skrupułów okłada kromkę serem czy wędliną , które dają ten sam efekt . Jeśli nie ma zdrowotnych przeciwskazań , masło warto jeść , ale z umiarem . Nie wolnio na nim smażyć . Może tylko jajecznicę , bo to trwa bardzo krótko . Długotrwałe rozgrzewanie masła powoduje powstanie szkodliwych dla organizmu substancji .
Matgaryna .
Są to tłuszcze roślinne zmieszane z wodą lub mlekiem oraz substancjami polepszją cymi smak i barwę . Powstają gółwnie z olejów roślinnych , które w procesie utwardzania prowadzą do powstania szkodliwych kwasów tłuszczowych trans . Może być ich mniej lub więcej , zależnie od yechnologii . A więc coś za coś : zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i produkt uboczny - działają ujemnie podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe te które są w maśle . Mniej kwasów trans jest w margarynie miękkiej , zwukle sprzedawanej w kubku . Więcej w trwardszej - w kostce , choć tak naprawdę opakowanie nie daje pewności . Niw zapominajmy , że margaryny są kaloryczne , tak jak wszystkie tłuszcze , a więc i masło . Myli się więc ten , kto sądzi , że poprzez smarowanie pieczywa margaryną schudnie . Wyjątek stanowi tylko kilka produktów z tej grupy - mających obniżoną kaloryczność .
Mix
To mieszanki masła i oleju lub masła i tłuszczu roślinnego . Zdrowszy jest podobno ten pierwszy duet . W miksach też obowiązuje zasada : im miększy produkt , tym mniej w nim kwasów tłuszczowych trans . Podobnie jak masło , nie są do smażenia . Smazyć należy na oliwie lub margarynie specjalnie do tego przeznaczonej .
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.