Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2020-10-29 09:49:13
Autor zdjęcia/źródło: @materiały partnera artykułu
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby?
Jak marynować grzyby?
Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin. Przede wszystkim są to witaminy A, C, D. W składzie grzybów znajdziesz także witaminę PP oraz witaminy z grupy B. Cennych mikroelementów jest jednak więcej - sole mineralne, a także fosfor, potas, wapń, sód i żelazo. 90% składu grzybów to zaś woda, resztą w dużej mierze wypełnia błonnik, który jest wskazany dla wielu osób. Ze względu na swój skład najbardziej polegane są borowiki, kurki, a także boczniaki, które dla wielu wegetarian stanowią ciekawy zamiennik dla mięsa. Co ważne, boczniaki zmniejszają poziom cholesterolu w organizmie, zaleca się więc je osobom walczącym o utratę wagi oraz obniżenie poziomu niezdrowych tłuszczów w organizmie. Grzyby marynowane pozwalają zachować większość cennych właściwości kurek, borowików i innych grzybów.
Na marynowane grzyby muszą jednak uważać osoby z problemami trawiennymi. Zawierają one bowiem niezbyt lekkostrawną chitynę. Nie zaleca się ich także małym dzieciom, osobom chorym lub w podeszłym wieku. Grzyby marynowane to z kolei ciekawe rozwiązanie dla osób dbających o linię - 50 gram grzybów to jedynie 20-25 kalorii.
Oczywiście nie każdy musi uwielbiać spędzać czas w kuchni. Dla tych, którzy nie są fanami gotowania, poleca się zakup sprawdzonych produktów z grzybów. Ciekawą propozycję stanowią np. marynowane grzyby z Małopolski, które przygotowywane są według sprawdzonych, rodzinnych receptur. Znajdziesz je np. tutaj: https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/produkty/przetwory-z-warzyw-i-grzyby/grzyby-marynowane.html.
Jeśli chcesz jednak spróbować samodzielnie przygotować zebrane grzyby, wypróbuj prosty przepis na marynatę w occie. Do marynowania najlepiej sprawdzą się borowiki, podgrzybki, kozaki, a także maślaki. Na dwa kilogramy grzybów potrzebna ci będzie jedna cebula, a także 6 szklanek wody oraz 2 szklanki octu 10%. Nie zapominaj o przyprawach. Sięgnij po ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, a także, sól, cukier i pieprz.
Pamiętaj, żeby grzyby trzeba odpowiednio przechowywać. Nie wstawiaj ich nigdy do spiżarni w plastikowej torbie lub innym ograniczającym dostęp powietrza pojemniku. Chroń je przed wpływem wilgoci - inaczej mogą się szybko popsuć. Lepiej postaw na przewiewne koszyki lub niskie kartonowe pudełka. Najlepiej przygotuj je tego samego dnia, którego zostały zebrane. Przechowywanie w lodówce jest niewskazane. Gotowe marynowane grzyby najlepiej jest spożyć w ciągu roku.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.