Opublikowany przez: Familiepl
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Anita Parry/ Unsplash
Mole spożywcze, mole kuchenne - tak najczęściej określamy owada, którego fachowa nazwa to omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella). Mimo, iż wydaje się, że jest to stworzenie niegroźne dla zdrowia człowieka, a jedynie uciążliwe, prawda jest nieco inna, dlatego warto znać skuteczne, domowe sposoby na mole spożywcze.
Owad żeruje głównie na produktach mącznych, zbożowych, kaszach, makaronach, ale także innych produktach sypkich. Zdarza się, że zainfekowane jajami produkty przynosimy ze sklepu, a następnie mole chętnie i szybko namnażają się w naszych szafkach i produktach.
W 2015 roku naukowcy z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie przeprowadzili badnia, których wyniki są zaskakujące.
Okazało się bowiem, że na ciałach dorosłych moli i larw znaleziono liczne szczepy bakterii (zarówno Gram-dodatnich – np. Bacillus cereus, Enterococcus faecalis i Micrococcus luteus, jak i gram-ujemnych - Escherichia coli, Klebsiella oxytoca), ale również grzyby!
Wszystkie one mogą być niebezpieczne dla człowieka, dlatego produkty zainfekowane molami należy bezwzględnie wyrzucić, a moli skutecznie pozbyć – najlepiej domowymi sposobami.
Mole spożywcze możemy zaobserwować w postaci larw oplecionych delikatnymi włóknami, jak i osobników dorosłych, którzy beztrosko fruwają po kuchennych szafkach. W przypadku zaobserwowania jakiegokolwiek stadium życia mola, produkty zainfekowane trzeba wyrzucić, resztę przejrzeć – ale jeżeli nie były schowane w zakrytych pojemnikach, może się okazać, że mole już w nich bytują.
Przede wszystkim wyrzucić produkty i oczyścić szafkę. Następnie należy ją odkurzyć (rogi, zakamarki) i porządnie przemyć. Polecamy używać do tego wody z octem (proporcja 1 do 1/2, 1 szklanki wody, pół octu).
Można też zrobić domowy repelent na może spożywcze, który zapobiegnie molom. Pozbycie się moli ułatwi zrobienie roztworu: letniego octu + wody + olejku lawendowego (szklanka/pół szklanki/kilka kropli). Takim preparatem spryskaj dokładnie wnętrze szafki i wszystkie szczeliny i pozostaw do wyschnięcia.
Kolejny domowy sposób na pozbycie się moli spożywczych to zrobienie naparu z goździków (np. nalanie gorącej wody do miseczki, nasypanie goździków i zostawienie takiej parującej mieszanki w szafce) lub ustawienie na kuchennej półce cytryny z wbitymi w nią goździkami.
W domowej walce z molami sprawdzi się także ocet winny, a także odpowiednie przechowywanie produktów – najlepiej w szklanych pojemnikach.
CZYTAJ TEŻ:
>> Jak zrobić domowy piasek kinetyczny? ZOBACZ >>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.