Makowiec zawijany
Opublikowany przez:
monika.g
2014-12-11 11:21:35
Po skosztowaniu wszystkich dań wigilijnych, nadszedł czas na słodki deser. Proponujemy oczywiście tradycyjne ciasto jakim jest makowiec zawijany. Jest to dość skomplikowane ciasto, na zrobienie którego trzeba poświęcić trochę czasu, ale jest tego warte, gdyż smakuje wyśmienicie.
Autor zdjęcia/źródło: 123RF
Ciasto na makowiec zawijany zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i od razu wstawiamy do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto i od razu zwijamy roladę. Po wyrośnięciu pieczemy. W międzyczasie przygotowujemy masę makową (przepis poniżej) lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku. Jeśli korzystamy z gotowej masy makowej trzeba ją najpierw podsuszyć. W tym celu masę należy luźno rozłożyć na blaszce do pieczenia i włożyć na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 65°C (przemieszać kilka razy w trakcie suszenia). Zostawić do ostygnięcia. Po osuszeniu odważyć potrzebną ilość.
Składniki na 3 strucle makowe:
Ciasto:
• 380 g mąki pszennej (tortowej, typ 450)
• 7 g suszonych drożdży instant (1 torebka)
• 50 g cukru
• szczypta soli
• 100 ml ciepłego mleka
• 3 jajka (w temp. pokojowej)
• 170 g masła, bardzo miękkiego
Masa makowa (lub 400 g gotowej masy):
• 250 g maku
• 30 g orzechów włoskich
• 30 g rodzynek (sułtanek)
• 30 g smażonej skórki pomarańczowej
• 30 g suszonych moreli lub śliwek lub rodzynek królewskich
• 2 łyżki likieru amaretto (lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego)
• 2 łyżki miodu
oraz (zarówno do domowej jak i gotowej masy makowej):
• 3 łyżki miękkiego masła
• 5 jajek (w temp. pokojowej)
• 1/2 szklanki cukru pudru
Lukier cytrynowy:
• 100 g cukru pudru
• 1 limonka lub cytryna
dodatki:
• do posmarowania: żółtko
• do dekoracji: smażona skórka pomarańczowa lub mak
Wykonanie KROK PO KROKU:
Ciasto (dzień wcześniej):
- Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól, wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wymieszać łyżką lub zacząć miksować mieszadłem miksera. Wbijać kolejno po 1 jajku cały czas miksując lub mieszając łyżką.
- Następnie wyrabiać ciasto mikserem (hakiem) lub ręką przez około 10-15 minut (im lepiej wyrobione ciasto tym lepszy makowiec). Później dodawać stopniowo miękkie masło i wyrabiać jeszcze przez około 5-10 minut (starannie i jak najdłużej wyrobić). Na koniec ciasto ma być gładkie i błyszczące, będzie raczej rzadkie, ale nie będzie się kleiło czy rwało. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na całą noc (lub do 4 dni).
Masa makowa (można przygotować wcześniej):
- Mak wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Następnie przecedzić przez gęste sito i zostawić do całkowitego odsączenia. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem o najmniejszych oczkach.
- Do zmielonego maku dodać drobno posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, morele lub śliwki (można je zmielić w maszynce o największych oczkach).
- Dodać amaretto lub aromat migdałowy, miód i wymieszać.
Pieczenie:
- Do masy makowej dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać. Żółtka i jedno białko ubić z cukrem pudrem na gęstą i puszystą masę. Resztę białek ubić w drugiej misce na sztywną pianę (ubijaczka i miska muszą być czyste i suche). Do masy makowej dodać delikatnie mieszając ubite żółtka a następnie białka.
- Przygotować 3 keksówki, najlepiej długie na około 33 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia.
- Wyjąć ciasto z lodówki i od razu, nie czekając aż ciasto się ociepli, wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką. Złączyć je w kulę i podzielić na 3 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować pierwszy placek w kształcie prostokąta o wymiarach około 20 x 30 cm.
- Nałożyć 1/3 część masy makowej zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę zlepiając końce, podwinąć je pod spód. Przenieść do keksówki i położyć łączeniem do dołu. Lub zawinąć w pergamin zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie. W ten sam sposób przygotować pozostałe 2 makowce. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch makowców posmarować delikatnie żółtkiem za pomocą pędzelka i wstawić do piekarnika na środkową kratkę (uwaga: sugeruję pieczenie makowców pojedynczo, jeden po drugim, lub ewentualnie upiec najpierw jeden makowiec a później dwa na raz w dużych odstępach). Każdy makowiec piec przez 20 minut.
Lukier cytrynowy:
Cukier puder wsypać do miski, dodać sok z połowy cytryny, wymieszać. Następnie dodawać stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej gęstości. Posmarować pędzelkiem po wierzchu makowca, posypać skórką lub makiem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora