Opublikowany przez:
monika.g
2014-12-11 11:21:35
Ciasto na makowiec zawijany zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i od razu wstawiamy do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto i od razu zwijamy roladę. Po wyrośnięciu pieczemy. W międzyczasie przygotowujemy masę makową (przepis poniżej) lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku. Jeśli korzystamy z gotowej masy makowej trzeba ją najpierw podsuszyć. W tym celu masę należy luźno rozłożyć na blaszce do pieczenia i włożyć na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 65°C (przemieszać kilka razy w trakcie suszenia). Zostawić do ostygnięcia. Po osuszeniu odważyć potrzebną ilość.
Składniki na 3 strucle makowe:
Ciasto:
• 380 g mąki pszennej (tortowej, typ 450)
• 7 g suszonych drożdży instant (1 torebka)
• 50 g cukru
• szczypta soli
• 100 ml ciepłego mleka
• 3 jajka (w temp. pokojowej)
• 170 g masła, bardzo miękkiego
Masa makowa (lub 400 g gotowej masy):
• 250 g maku
• 30 g orzechów włoskich
• 30 g rodzynek (sułtanek)
• 30 g smażonej skórki pomarańczowej
• 30 g suszonych moreli lub śliwek lub rodzynek królewskich
• 2 łyżki likieru amaretto (lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego)
• 2 łyżki miodu
oraz (zarówno do domowej jak i gotowej masy makowej):
• 3 łyżki miękkiego masła
• 5 jajek (w temp. pokojowej)
• 1/2 szklanki cukru pudru
Lukier cytrynowy:
• 100 g cukru pudru
• 1 limonka lub cytryna
dodatki:
• do posmarowania: żółtko
• do dekoracji: smażona skórka pomarańczowa lub mak
Wykonanie KROK PO KROKU:
Ciasto (dzień wcześniej):
Masa makowa (można przygotować wcześniej):
Pieczenie:
Lukier cytrynowy:
Cukier puder wsypać do miski, dodać sok z połowy cytryny, wymieszać. Następnie dodawać stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej gęstości. Posmarować pędzelkiem po wierzchu makowca, posypać skórką lub makiem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!