Letnie smakowitości od szefa kuchni TOMKA WOŹNIAKA
Opublikowany przez:
Kasia P.
Źródło artykułu: Materiały promocyjne Partnera: Liebherr
2015-07-07 16:50:06
Tylko teraz możesz rozpieścić swoją rodzinę przepysznymi potrawami, dzięki naszym oryginalnym przepisom prosto od szefa kuchni Tomka Woźniaka. Gotowe na eksperymenty?
Kiedy na zewnątrz upał, a my chcemy zjeść coś lekkiego, najlepsze są sprawdzone przepisy. Dbamy o to by nasze familijne przepisy, które polecamy, zawsze były oryginalne i profesjonalne, dlatego tym razem mamy dla Was coś wyjątkowego. Przepisy na pyszne dania prosto od szefa kuchni Tomka Woźniaka. Zapraszamy do kulinarnych eksperymentów!
Tarta bananowa z truskawkami
Składniki:
- 250 g mąki,
- 80 g cukru pudru,
- 125 g masła (miękkie, wyjętego wcześniej z lodówki),
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka,
- 4 mrożone banany,
- 200 ml śmietany 30%,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- 6 żółtek,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 2 banany oraz maliny/ truskawki do dekoracji
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dodaj do mąki cukier i małe kawałeczki miękkiego masła. Palcami zacznij rozcierać masło z mąką, aż powstanie kruszonka. Następnie wbij jajko i wlej mleko, a później zacznij wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Uformuj kulę lub prostokąt, zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na minimum 10 minut. Możesz przygotować również większą porcję ciasta kruchego i od razu drugą połowę zamrozić na później.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
- Zamrożone banany rozmroź i rozetrzyj na papkę za pomocą widelca. Wlej do rondelka śmietanę, wsyp cukier i powoli podgrzewaj. Następnie dodaj mus bananowy i wymieszaj. Doprowadź śmietaną do lekkiego bulgotania. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z żółtkami i odrobiną gorącej śmietany i następnie przelej do rondla. Krem bananowy podgrzewaj powoli cały czas mieszając, aby nie powstały grudki, aż zgęstnieje.
- Schłodzone ciasto kruche rozwałkuj i przełóż do formy o średnicy ok. 25 cm. Ciasto powinno być cienkie. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut, aby stało się złociste.
- Na upieczony spód ciasta wyłóż krem bananowy, posyp brązowym cukrem, zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C i zapiekaj przez 10 minut.
- Upieczoną tartę z chrupiącym wierzchem odstaw do ostygnięcia. Następnie ułóż na górze plasterki banana, truskawki oraz maliny. Tartę podawaj na zimno. Możesz ją podać z lodami z solonego karmelu.
Zobacz kolejny przepis na drugiej stronie!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora