Opublikowany przez:
Kasia P.
Domowe lody śmietankowe z bakaliami - SKŁADNIKI:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Domowe lody zaczynam od oddzielenia żółtek od białek. Pamiętajmy o tym aby dokładnie myć jajka. Dotykamy w końcu ich skorupek a tam aż roi się od bakterii .. Tak więc po umyciu jajek i oddzieleniu żółtek od białek zaczynamy domową produkcję lodów: Białka przelewamy do jednej miseczki i ucieramy z połową cukru, czyli około 5 dag (można oczywiście dodać więcej cukru, jednak dla mnie lepsze jest polanie lodów słodkim syropem niż faszerowanie ich cukrem) oraz łyżeczką przegotowanej wody. Masa która powstanie powinna być biała. Żółtka z kolei ucieramy z pozostałym cukrem (czyli drugie 5 dag) na gładką masę. Jako ostatnią ubijamy śmietankę kremówkę. Następnie łączymy wszystko razem, dokładnie mieszamy i dodajemy drobno posiekane bakalie. Całość ładujemy do plastikowego pojemnika i ustawiamy na płasko, stabilnie w zamrażarce. Po 12 godzinach lody są gotowe do podania.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!