Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2019-12-05 12:40:14
Autor zdjęcia/źródło: @materiały Partnera artykułu
Wspomagają zdrowie serca, zapobiegają chorobie Alzheimera i powstawaniu wad płodu, działają antystresowo – nie bez przyczyny kwasy omega-3 zostały okrzyknięte genialnymi substancjami, o których odpowiedni poziom we krwi należy szczególnie zadbać.
Kwasy omega-3 pełnią w organizmie szereg funkcji, zwłaszcza profilaktycznych. Działają na układy: nerwowy, krwionośny i immunologiczny. Na co mają szczególny wpływ?
Kwasy omega-3 – czyli kwasy: ALA, EPA i DHA – są syntetyzowane w organizmie, lecz ich produkcja wystarcza jedynie na pokrycie minimalnego zapotrzebowania człowieka na tę grupę składników. Dlatego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaleca ich spożywanie – w formie bogatej w nie żywności lub suplementów. W jakich produktach je znajdziemy?
Warto pamiętać, że organizm jedynie w małym procencie przyswaja kwasy omega-3 z pożywienia. Kolejnym utrudnieniem jest konieczność zbilansowania jadłospisu tak, by dostarczał optymalnej dawki tych składników. Według raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej „Rynek rolny – marzec 2018” spożycie ryb, głównego źródła kwasów omega-3, maleje z roku na rok.
Aby móc w pełni korzystać z potencjału kwasów omega-3, należy spożywać ryby zimnowodne co najmniej dwa razy w tygodniu, dlatego suplementacja zalecana jest weganom i wegetarianom. Dodatkowe przyjmowanie kwasu DHA rekomenduje się także kobietom w ciąży – składnik ten zapobiega występowaniu wad wrodzonych układu nerwowego. Wskazany jest również dla osób starszych – ze względu na swoje właściwości przeciwdziałające chorobom niszczącym komórki nerwowe.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.