Krokiety z kapustą i grzybami
Opublikowany przez:
monika.g
2014-12-11 14:03:13
Może się wydawać, że to zwykłe naleśniki, ale krokiety z kapustą i grzybami podane na wigilijnym stole z czerwonym barszczem to bardzo apetyczne danie. Mają chrupiącą panierkę i rewelacyjnie smakują.
Autor zdjęcia/źródło: photl.com
Można je podawać z czerwonym barszczem lub same. Również farsz może być inny, często zamiast suszonych grzybów dodaje się pieczarki, na codzień nie ma również przeciwskazań, aby dodać mięso gotowane w rosole, ale na wigilię robimy bezmięsne.
Czas przygotowania: 60 minut
Czas smażenia: 30 minut
Składniki (na 4 porcje):
Farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 5 dag suszonych grzybów
- 3 łyżki oleju do smażenia cebuli i grzybów
- 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu- do gotowania kapusty
- sól, pieprz, Vegeta - do smaku
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli - do smaku
- olej słonecznikowy do smażenia naleśników
Panierka:
- 2 jajka rozbite z dodatkiem soli i pieprzu
- bułka tarta do panierowania
- olej słonecznikowy do smażenia krokietów
Wykonanie KROK PO KROKU:
Wykonanie naleśników:
- Składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, mąka, jajka, proszek do pieczenia, olej, sól) dobrze zmiksować ze sobą i pozostawić na 10 minut do zgęstnienia. Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
- Patelnię teflonową rozgrzać na gazie i natłuścić ją kilkoma kroplami oleju słonecznikowego.
- Wlać na patelnię małą chochlę ciasta i szybko rozprowadzić po całej powierzchni.
- Smażyć cienkie naleśniki na jasny kolor z 2 stron, przewracając drewnianą łopatką.
- Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają.
Wykonanie farszu:
- Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć i przykryć, a następnie gotować, aż zmiękną.
- Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu). Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć i pokroić na drobne kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju słonecznikowym.
- Potem dodać obgotowaną i pokrojoną kapustę i obgotowane pokrojone grzyby.
- Dusić wszystko około 30 minut, stale mieszając i dobrze doprawić solą, pieprzem i vegetą.
- Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości i zwijamy w kopertę, tj.: 2 boki zawijamy do środka, lub rulonik.
- Przygotowane krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju słonecznikowym.
Krokiety podajemy na ciepło do czystego wigilijnego barszczu.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora