Opublikowany przez:
monika.g
2017-01-13 16:31:13
Autor zdjęcia/źródło: Komosa ryżowa RPZEPISY DLA DZIECI @ pixabay.com
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana jest również ryżem peruwiańskim.
Quinoa to bogactwo białka, aminokwasów i błonnika oraz witamin i minerałów takich jak żelazo, wapń, magnez fosfor. Zawiera tak dużo białka i kwasów tłuszczowych, że z powodzeniem można nią zastępować mięso i przyrządzać odżywcze dania wegetariańskie. Zawiera także saponiny, które działają przeciwalergicznie, antyseptycznie, zwalczają drobnoustroje i pozytywnie wpływają na układ immunologiczny. To działanie szczególnie ważne jest w przypadku dzieci, których układ odpornościowy dopiero się kształtuje i potrzebuje wsparcia w walce z zarazkami. Dodatkowo nie zawiera glutenu mogą ją więc ze smakiem zajadać również maluchy uczulone na ten składnik lub chorujące na celiakię.
Komosę należy kilkakrotnie wypłukać ze względu na zawartość saponin na ich łusce, które w przypadku zbyt dużego spożycia mogą działać przeczyszczająco. Do garnka wsyp 1 szklankę ziaren i zalej 2 szklankami wody. Gdy potrzebujesz większą ilość ziaren odpowiednio zwiększ proporcje. Gotuj w osolonej wodzie minimum 15 min.
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
100 g komosy ryżowej
woda do gotowania
szklanka mleka kokosowego
1 wanilia
1 łyżeczka cynamonu
1 jabłko
1 łyżeczka miodu
1 banan
1 łyżka rodzynek
1 łyżka migdałów
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.