Opublikowany przez: Kowalska 2013-02-26 10:17:57
Zmiany nastrojów, dziwne zachcianki, nagłe ataki płaczu – takie i podobne zachowania stereotypowo przypisywane są każdej kobiecie. I choć wiele Pań będzie zaprzeczać, to prawdą jest, że żeńskie układy: nerwowy i hormonalny, są bardziej niestabilne niż męskie. Z czego to wynika? Odpowiedzialne za wszelkie procesy zachodzące w organizmie kobiecym są wydzielane przez nas hormony (przede wszystkim estrogeny i progesteron) oraz zmiany fizjologiczne, takie jak: miesiączka, ciąża i karmienie piersią, a także okres przekwitania.
Opisane wyżej czynniki powodują, iż zapotrzebowanie kobiet na różnorodne witaminy i biopierwiastki okresowo znacznie wzrasta. Regularne ich uzupełnianie jest niezwykle istotne i warunkuje prawidłową pracę kobiecego organizmu, wpływając pozytywnie na zdrowie i urodę. – mówi Joanna Winiarska, farmaceutka z sieci EURO-APTEKA.
Wielu z nas towarzyszy permanentne uczucie senności, słaba odporność czy migreny. Skarżymy się na wypadające włosy, bladą skórę, łamiące się paznokcie. Objawy te są skutkiem niedoboru witamin i minerałów, które regulują pracę kobiecej gospodarki hormonalnej, wpływając tym samym na nasze zdrowie, samopoczucie i urodę.
PMS, czyli jak pozostać sobą w czasie menstruacji
Zmagamy się z nią co miesiąc. Dla wielu z nas miesiączka oznacza kilka dni „wyjętych” z życia. Jesteśmy przemęczone, rozdrażnione, narzekamy na ból brzucha. W tym okresie kobiecy organizm jest szczególnie narażony na utratę potężnej ilości żelaza pod wpływem utraty krwi. Spadek poziomu żelaza w trakcie okresu nie jest bardzo duży. Jednakże, w przypadku, kiedy dodatkowo poddajemy się tak modnym obecnie dietom, zagrożenie niedoborem znacznie wzrasta, a w skrajnych przypadkach prowadzi nawet do anemii.
Żelazo jest kobiecym „pierwiastkiem życia”, gdyż wchodzi w skład hemoglobiny, odpowiadającej za wytwarzanie czerwonych krwinek (erytrocytów). Dlatego w czasie menstruacji oraz zaraz po jej zakończeniu kobieta potrzebuje podwójnej dawki tego pierwiastka. Jak ją uzupełnić? Należy zwrócić szczególna uwagę na obecność mięsa, zielonych warzyw oraz roślin strączkowych w naszej diecie. Warto również sięgnąć po soki wyciskane, szczególnie z pomarańczy, gdyż żelazo lepiej wchłania się do organizmu w obecności witaminy C. Zażywanie witaminy B6 i kwasu foliowego jest także wskazane w pierwszym tygodniu cyklu.
Większy brzuszek – większe zapotrzebowanie
Ciąża to czas, kiedy kobieta staje się odpowiedzialna za nowe życie, dlatego powinna zwrócić szczególną uwagę na zdrowe odżywianie i dostarczanie do organizmu zwiększonej dawki witamin i minerałów. W tym czasie musi zadbać nie tylko o siebie, ale przede wszystkim o rozwijający się w niej płód. Jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny swojego dziecka.
Niezwykle istotne jest dostarczanie solidnej dawki witamin w postaci warzyw i owoców. Nie można zapomnieć o najważniejszej z nich - kwasie foliowym. Często zaleca się przyjmowanie go już w trakcie starań o ciążę. Nic w tym dziwnego, kwas foliowy jest bowiem niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu, głównie mózgu, rdzenia kręgowego oraz układu nerwowego. Warto pomyśleć o tym suplemencie, tym bardziej, że jest on dostępny w każdej aptece.
Dieta ciężarnej powinna być bogata przede wszystkim w białka, tłuszcze i węglowodany. Zapotrzebowanie niektóre na biopierwiastki wzrasta nawet trzykrotnie. Szczególna uwagę należy zwrócić na: żelazo, wapń, cynk i jod. Niedobór żelaza prowadzi bowiem do wspomnianej wyżej niedokrwistości. Wapń natomiast odpowiada za prawidłową budowę kośćca płodu, a cynk zapobiega wystąpieniu tzw. malformacji, czyli wadom rozwojowym płodu.
Niepozornym, a nie mniej ważnym pierwiastkiem, będącym jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, jest jod. Organizm dorosłego człowieka potrzebuje dziennie ok. 150 mikrogramów jodu. Dawka ta wzrasta dwukrotnie u kobiet w ciąży i okresie laktacji. Jod warunkuje poprawny przebieg ciąży oraz funkcjonowanie organizmu przyszłej mamy. Ma decydujący wpływ na rozwój mózgu i pracę serca płodu. Poprawia odporność i pobudza nasz metabolizm, biorąc udział w produkcji hormonów tarczycy. Jego pozytywne działanie ma też niebagatelny wpływ na urodę .
Prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu bez jodu jest niemożliwe. Odpowiada za naszą przemianę materii, rozwój mózgu i całego układu nerwowego, zdrowy wygląd zębów, włosów i paznokci. By uniknąć niedoboru, skutkującego m.in.: ospałością, suchością skóry czy otyłością, wzbogaćmy naszą dietę o produkty bogate w ten mikroelement, jak np. ryby morskie. Warto też sięgnąć po wodę wzbogaconą o ten pierwiastek, np. Ustroniankę z jodem – mówi mgr Anna Sakson, dietetyk z Centrum Dietetyki „AnMa”.
Menopauza, czyli w zgodzie z wiekiem
Przekwitanie, klimakterium… często okres ten postrzegany jest jako najgorszy w życiu kobiety. Wraz z ostatecznym zanikiem miesiączkowania, wydaje nam się, iż przestajemy być „stuprocentowymi kobietami”. Nic bardziej mylnego. Menopauza jest naturalnym stanem fizjologicznym kobiety, który rozpoczyna nowy okres w jej życiu. Oczywiście, zmienia się ciało kobiece, może wystąpić zachwianie równowagi hormonalnej prowadzące do pewnych zaburzeń. Z tego względu należy zadbać o odpowiednią profilaktykę.
W okresie przekwitania rośnie zagrożenie występowania niedoborów witamin i biopierwiastków. Kobiety przeżywające menopauzę muszą zmierzyć się ze stopniowo spowalniającą się przemianą materii. Trzeba zatem zatroszczyć się o to, by nasza dieta była bogata w witaminy, szczególnie D, C i E. Uważajmy na nadmiar spożywanego białka. Choć jest ono szczególnie istotne dla naszego zdrowia, w okresie przekwitania jego ilość powinna zostać ograniczona, kosztem węglowodanów i nie przetworzonych produktów: owoców, warzyw, orzechów i ziaren zbóż.
Częstym objawem menopauzy są stany przygnębienia, depresja, czy uderzenia gorąca. Warto wówczas pomyśleć o przyjmowaniu kwasów omega 3, których lecznicze działanie pomaga zmniejszyć te dolegliwości. Kwasy tłuszczowe omega 3 poprawiają kondycję zdrowotną, system odpornościowy, pamięć i rozwój mózgu, dlatego ich regularne spożywanie zaleca się w każdym wieku, niezależnie od płci.
W życiu kobiet bywają wyjątkowe okresy, jak np. ciąża, czy okres przekwitania, gdy ich zapotrzebowanie na witaminy i minerały znacząco rośnie. Są przepracowane, wiele cierpi na bezsenność. Wszystkie te czynniki wpływają negatywnie na ich zdrowie i urodę. By tego uniknąć, należy zadbać o swój codzienny jadłospis. Nasza dieta powinna być urozmaicona, bogata w żelazo, magnez i wapń. Można też wspomagać się suplementami, które regulują ilość witamin i innych biopierwiastków w organizmie – tłumaczy Joanna Winiarska, farmaceutka sieci EURO-APTEKA.
W zgodzie z naturą
Troska o zdrowie powinna stanowić dla kobiety wartość nadrzędną na każdym etapie życia. Zadbajmy zatem o kondycję fizyczną i psychiczną niezależnie od wieku. Cieszmy się kobiecością, będąc nastolatką, kobietą młodą, przyszłą mamą i kobietą dojrzałą. Każdy z tych okresów jest wyjątkowy, stawia przed nami wyzwania i pozwala czerpać z życia jak najwięcej.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.