Klops z jajkiem - przepis
Opublikowany przez:
Ela91
2015-03-30 10:28:14
Wśród świątecznych dań nie powinno zabraknąć klopsa z jajkiem - jest proste, smaczne i efektowne. Można go jeść na ciepło i na zimno, smakuje doskonale zarówno solo jak i w towarzystwie świeżego pieczywa. Klops z jajkiem - przepis jest prosty, a finał jest przepyszny! Wykonasz go szybko i bez wysiłku, a efekt na pewno będzie zachwycający.
Autor zdjęcia/źródło: Klops z jajkiem @ Flickr
Święta za pasem! Pamiętajmy, że to nie tylko biała kiełbasa i żurek. Możemy wprowadzić wiele urozmaiceń i niekoniecznie musi to oznaczać duże wydatki oraz masę pracy w kuchni. Polecamy jedno z najprostszych (i nasmaczniejszych :)) dań mięsnych - klops z jajkiem. Klops z jajkiem przepis jest smaczny, sycący i świetnie wpasowuje się w wielkanocny klimat. Wystarczy mięso mielone, ulubione przyprawy, bułka tarta i kilka jajek na twardo. Przygotujesz go szybko i bez trudu - najwięcej czasu zajmie samo pieczenie i stygnięcie. Klops z jajkiem z pewnością zasmakuje zarówno starszym jak i młodszym łasuchom. Po przygotowaniu i wystudzeniu pokrój go w plastry i ułóż na półmisku. Nikt z domowników nie pozostanie obojętny! :)
Klops z jajkiem - SKŁADNIKI:
- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 1 duża cebula,
- 4 jajka,
- 1 sucha bułka, np. kajzerka,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól,
- 2 łyżki koperku suszonego,
- czerwona papryka w proszku,
- majeranek,
- olej roślinny,
Klops z jajkiem - sposób wykonania KROK PO KROKU:
- Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju,
- Ugotować 3 jajka na twardo,
- Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Do masy wbić jedno jajko, dodać koperek, cebulę, sól i pieprz do smaku. Wyrobić masę,
- Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Następnie przełożyć masę i uformować klopsa. Włożyć ugotowane jajka (po długości) i przykryć resztą masy. Wierzch klopsa posypać czerwoną papryką i majerankiem. Zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 190/180 st. przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia odwinąć klopsa z folii i podawać po lekkim ostygnięciu lub poczekać aż ostygnie zupełnie.
Klops z jajkiem - przepis - życzymy smacznego! :)
Pokaż wszystkie artykuły tego autora