Opublikowany przez: ULA 2012-01-17 10:24:03
Szwedzcy naukowcy w swoich ostatnich badaniach udowodnili, że jedzenie codziennie dużych ilości wędliny może zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki. Najbardziej typowymi objawami tej poważnej choroby są:
- niewyjaśniona utrata masy ciała
- „gryzący” ból brzucha, czasami rozprzestrzeniający się z tyłu, który może nasilać się podczas jedzenia
- żółtaczka
- osłabienie
- nudności
- utrata apetytu
- ból pleców
- świąd skóry
- cukrzyca
- gorączka i dreszcze
Okazuje się, że spożywanie przetworzonego mięsa w przeróżnych formach: bekonu, wędlin, kiełbas itp. zwiększa ryzyko raka trzustki o 19% przy każdych dodatkowych 50 gramach tego typu posiłków. Przy dodatkowych 100 gramach ryzyko zachorowania na tę poważną chorobę zwiększa się aż o 38%.
Wcześniej jedzenie czerwonego i przetworzonego mięsa zostało powiązane także rakiem jelita grubego. W związku z tym eksperci zalecają aby nie spożywać go więcej niż około 70 gram dziennie. WCRF (World Cancer Research Fund) czyli Światowa Fundacja Badań nad Rakiem zaleca ograniczenie spożycia czerwonego mięsa do 500 gram w tygodniu i unikanie przetworzonego mięsa w ogóle.
Na podstawie: BBC Health
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.