Opublikowany przez:
ULA
2012-06-11 13:12:34
Jak wynika z najnowszych badań naukowców, picie przez długie lata umiarkowanej ilości kawy pomaga nam dłużej zachować dobrą pamięć. Zawarta w kawie kofeina przeciwdziała procesom degeneracji tkanki nerwowej, które towarzyszą między innymi chorobom Alzheimera czy Parkinsona.
Antyoksydanty zawarte w kofeinie wiążą się bezpośrednio z wolnymi rodnikami. W uproszczeniu, z cząsteczkami powodującymi uszkodzenia komórek, które prowadzą do powstania nowotworów. Wypicie filiżanki kawy dwa razy w tygodniu może obniżyć ryzyko raka gardła aż o 50%. Inne badania wykazały wpływ kawy na obniżenie ryzyka raka jajnika i piersi.
Jednorazowa śmiertelna dawka kofeiny to 10 000 mg, natomiast sugerowane maksymalne dzienne jej spożycie to 500 mg. Aby wiedzieć mniej więcej ile kofeiny znajduje się w poszczególnych produktach i na ile kawy dziennie możemy sobie pozwolić, zamieszczamy poniżej małą ściągę.
Zawartość kofeiny w jednej porcji (w mg):
kawa bezkofeinowa - 3,5
kakao - 6
czekolada - 20
cukierek kofeinowy - 30
coca-cola - 33
kawa rozpuszczalna - 48
kawa espresso - 54
herbata czarna - 62
napój energetyzujący - 88
kawa latte -148
źródło: "Po godzinach" - dodatek to tygodników "Gazety Olsztyńskiej"
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
femmalka
2012.07.20 09:34
Artykuł dobry dla kawoszy, ale ile w tym prawdy? Jedno mówią, że kawa szkodzi na serce, wątrobę, a tutaj czyta się, że jednak pomaga na lepszą pamięć .Cieszę się. Pozdrawiam.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!