Opublikowany przez:
Kasia P.
2014-12-10 13:37:56
Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw na polskich stołach jest karp wigilijny. Pieczony powinien podawany być na krótko po przygotowaniu, dlatego dobrze zaplanuj sobie przygotowywanie pozostałych potraw, tak aby móc trzymać karpia w piekarniku na godzinę przed samą wigilią. Musisz go od czasu do czasu doglądać, więc warto w tym czasie skupiać się na mniej absorbujących potrawach lub mieć w kuchni pomocnika, który karpia dopilnuje. Pamiętajmy, że ma być przecież pieczony, a nie spalony :).
Karp wigilijny pieczony – przepis
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Rybę najpierw oczyścić, opłukać, osuszyć. Następnie skropić sokiem z połówki cytryny, oprószyć solą, ziołami prowansalskimi. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Resztę cytryny pokroić w plastry.
Białą część pora wraz z marchwią i natką pokroić. Folię aluminiową posmarować oliwą.
W rondelku roztopić masło. Karpia następnie nadziewać warzywami. Na folii układać plasterki świeżej cytryny. Na nich rybę. Przed włożeniem do piekarnika polać rybę masłem. Szczelnie zawinąć folię.
Piec w temperaturze 200 st C. przez około 50 minut.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!